Vanoers.nlHR SolutionsSectorindeling check

Sectorindeling check 

sectoren

Alle werkgevers in Nederland zijn door de Belastingdienst ingedeeld in een bepaalde sector (er zijn in totaal 69 sectoren). De sectorindeling is van belang voor de afdracht van premies werknemersverzekeringen, zo zijn de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas en de premie sectorfonds afhankelijk van de sector.

Waar kun je de sectorindeling terugvinden?

De sectorcode staat op de beschikking sectoraansluiting die de werkgever heeft ontvangen bij de aanmelding als werkgever bij de Belastingdienst. Daarnaast wordt de sector genoemd op de beschikking Gedifferentieerde Premie Werkhervattingskas die werkgevers jaarlijks in november ontvangen.

Financieel belang

Omdat de hoogte van de premiepercentages fors kan verschillen per sector, kan het financiƫle belang van een juiste sectorindeling enorm zijn. Dit werkt twee kanten op. Wanneer bij een looncontrole blijkt dat een werkgever in een verkeerde (goedkopere) sector is ingedeeld, kan een naheffing over de afgelopen vijf jaar volgen. In de omgekeerde situatie waarin er door een verkeerde sectorindeling juist te veel premies zijn afgedragen, kunnen de te veel afgedragen premies met terugwerkende kracht (eveneens vijf jaar) teruggevorderd worden door de belastingplichtige. Voor iedere sector worden de premiepercentages jaarlijks opnieuw vastgesteld. De premies worden berekend over de totale premieloonsom van de werkgever.

Activiteiten belastingplichtige

Wanneer is een werkgever ingedeeld in de goede sector? Op basis van de activiteiten van de werkgever wordt bezien welke sector daar bij past. Om dit te beoordelen kijkt de Belastingdienst onder andere naar de omschrijving van de activiteiten van de werkgever op het uittreksel van de Kamer van Koophandel. De daadwerkelijke activiteiten van de werkgever blijven hierbij uiteraard bepalend.

In de praktijk zien wij regelmatig dat de sectorindeling niet klopt. Zo kan het voorkomen dat de activiteiten van een werkgever in de loop van de tijd zijn gewijzigd. Ook kan een wijziging in de sectorindeling (het beleid van de Belastingdienst) er voor zorgen dat de activiteiten van een werkgever op dit moment in een andere sector vallen dan voorheen het geval was. Bij twijfel over een juiste sectorindeling, ligt de verantwoordelijkheid bij de werkgever om dit te melden bij de Belastingdienst.

Overigens kan een sectorwijziging lonend zijn voor een werkgever. Zo hebben wij onlangs voor een aantal werkgevers in de inpakindustrie een verzoek gedaan tot wijziging van de sectorindeling. Deze wijziging heeft gezorgd voor een aanzienlijke besparing op de premies.

Sectorindeling check

Heeft u twijfels over de sectorindeling dan kan Van Oers een sectorindeling check uitvoeren. Voor meer informatie over de sectorindeling check kan contact opgenomen worden met de HR Solutions specialisten van Van Oers. Als er aanwijzingen zijn dat de sectorindeling onjuist is, kunnen wij voor u de correspondentie met de Belastingdienst verzorgen.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met onze adviseurs loonbelasting en sociale zekerheid.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kim verhoeven-heinen
Kim Heinen | Manager Loonadvies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek