Vanoers.nlDga en familiebedrijvenBeheer van vermogen VBI is btw-vrijgesteld

Beheer van vermogen VBI is btw-vrijgesteld 

Muntgeld gestapeld

Vermogensbeheer is btw-belast als het individuele vermogens betreft. Voor ter collectieve belegging bijeengebrachte vermogens (zoals beleggingsfondsen en -instellingen) is het beheer echter vrijgesteld van btw.

Dit scheelt maar liefst 21%. Het beheer van vrijgestelde beleggingsinstellingen (VBI’s) is ook btw-vrijgesteld. In de praktijk merken wij dat deze btw-vrijstelling nog niet altijd wordt toegepast.

De vrijstelling geldt zowel voor open beleggingsinstellingen (die zich wenden tot het beleggende publiek) als voor besloten beleggingsinstellingen (die enkele oprichters/aandeelhouders hebben, maar niet het doel hebben om nieuwe deelnemers aan te trekken uit het beleggende publiek). Voor toepassing van de vrijstelling moet wel sprake zijn van een ter collectieve belegging bijeengebracht vermogen. Het beleggingsvermogen moet dus afkomstig zijn van twee of meer beleggers.

Bij een VBI geldt (onder meer) als vereiste dat ten minste 10% van de aandelen in handen van een ander dan de DGA moet zijn. Hierdoor staat de deur naar toepassing van de btw-vrijstelling voor het beheer van het vermogen in de VBI open.

Heeft u een VBI? Neem dan contact op met uw vermogensbeheerder om de btw-vrijstelling alsnog te laten toepassen. In ieder geval in de toekomst, en wellicht zelfs met enige terugwerkende kracht.

Bent u vermogensbeheerder en past u de btw-vrijstelling nog niet toe op het beheer van het vermogen van VBI’s? Wellicht kunt u deze btw alsnog terugvragen. Wij overleggen graag met u over hoe de btw over het verleden kan worden teruggevraagd.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

lenny blaakman
Lenny Blaakman | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.