Vanoers.nlBouw en vastgoedBtw-teruggave voor zonnepanelen én voor bouwkosten nieuwbouwwoning?

Btw-teruggave voor zonnepanelen én voor bouwkosten nieuwbouwwoning? 

BTW-teruggave zonnepanelen

Als u zonnepanelen op het dak van uw huis installeert, mag u de btw in de aanschafprijs van die panelen terugvragen. Meerdere (lagere) rechters hebben beslist, dat u dan ook een deel van de btw over de bouwkosten van uw nieuwbouwwoning kunt terugvragen als u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Eén van de casussen waarover is beslist door lagere rechters

Een ZZP’er liet losse zonnepanelen installeren op het dak van de nieuwbouwwoning waarvan hij een kamer benutte voor zakelijke doeleinden. Over zijn volledige omzet betaalde die ondernemer btw. Hij vroeg niet alleen alle btw in de aanschafkosten van de zonnepanelen terug maar ook de btw in de aanschafkosten van de nieuwbouwwoning voor zover deze betrekking hebben op het zakelijke gebruik van de woning. Daarbij werd niet alleen de werkkamer als zakelijk gebruikte ruimte beschouwd, maar ook een gedeelte van het dak omdat dit dient als ondersteuning van de zonnepanelen.

 

De Belastingdienst was van mening dat het ondersteunen van de zonnepanelen geen zakelijk gebruik is voor de btw en gaf de ondernemer daarom alleen de geclaimde btw op de zonnepanelen terug. Tegen die beslissing is de ondernemer in beroep gegaan bij de belastingrechter. Die gaf de ondernemer gelijk. De Staatssecretaris van Financiën is tegen de uitspraak in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

 

De Hoge Raad is aan zet

Als de Hoge Raad het standpunt van de ondernemer onderschrijft – en dat is nog wel even afwachten – kunnen ondernemers in een vergelijkbare situatie ook een deel van de btw in de bouwkosten van hun woning terugvorderen bij de fiscus.

 

Voorwaarde is dan wel dat tenminste het zakelijk gebruikte deel van de woning voor de btw-heffing tot het ondernemingsvermogen is gerekend. Voor een nieuwe woning kunt u hiervoor misschien nog kiezen. Voor een al langer in uw bezit zijnde woning is het helaas niet mogelijk om hier alsnog voor te kiezen.

 

Voorbeeld

De nuttige ruimte in de woning is 220m2, waarvan 45m2 wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden die leiden tot btw-belaste omzet. Het dakoppervlakte voor de zonnepanelen is 40m2. De btw in de bouwkosten van de nieuwbouwwoning bedraagt € 65.000.

Het was gebruikelijk om de terug te vorderen btw te berekenen op 45/220 van € 65.000 ofwel € 13.295. De voorlopige uitspraak van de belastingrechter houdt in dat het terug te vorderen bedrag kan worden berekend op (45+40)/(220+40) ofwel 85/260 van € 65.000 ofwel € 21.250.

 

Ook aftrek voor particulieren

De aangehaalde uitspraak is niet alleen interessant voor btw-ondernemers die hun (nieuwbouw)woning deels voor zakelijke doeleinden gebruiken, maar ook voor particulieren die zonnepanelen laten leggen op hun nieuwe woning. Er zijn zelfs al uitspraken gedaan door lagere rechters waarbij particulieren in hun gelijk zijn gesteld en dus ook de btw (deels) over de bouwkosten van hun nieuwbouwwoning hebben teruggekregen.

Terugkomend op aangehaald voorbeeld met betrekking tot losse zonnepanelen (niet- geïntegreerde panelen) zouden zij dan 40/260 van € 65.000 ofwel € 10.000 btw uit de bouwkosten kunnen terugvorderen. Er dient rekening gehouden te worden met het onderscheid tussen geïntegreerde zonnepanelen en niet-geïntegreerde zonnepanelen. Voor geïntegreerde zonnepanelen geldt namelijk een aftrekbeperking van 2/3. Deze aftrekbeperking geldt ook voor de btw over de bouwkosten van de nieuwbouwwoning. Genoemde aftrekbeperking geldt niet voor niet-geïntegreerde zonnepanelen.

 

Keerzijde is dan wel dat bij verkoop van de woning binnen 10 jaren na de aankoop mogelijk een deel van de afgetrokken btw moet worden terugbetaald.

Gezien de lopende procedures is het veiligstellen van rechten op een teruggave van btw een aandachtspunt. Tijdig bezwaar maken tegen de (voldoening) op aangifte of tegen de teruggaafbeschikking is dan een must!

Neem contact op!

Wilt u profiteren van een gunstige uitspraak van de Hoge Raad? Neem dan contact op met onze collega’s van de btw-adviesgroep. Zij bekijken dan wat eventueel mogelijk is.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

michael van der schans
Michael van der Schans | Accountant
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.