Bouw en duurzaamheid

Wet DBA pas in 2021
bouw en duurzaamheid met van oers

Duurzame ontwikkelingen in de bouw- en vastgoedsector (wet- en regelgeving)

De bouw- en vastgoedsector staat voor een enorme uitdaging op het gebied van duurzaamheid. Er wordt steeds meer gepleit voor het verminderen van de CO2-uitstoot en het verhogen van de energie-efficiëntie. Dit heeft geleid tot een aantal interessante ontwikkelingen.

Bouw en duurzaamheid met van oers

Subsidies en andere ontwikkelingen

Energielabel C-verplichting

Per 1 januari 2023 zijn alle kantoren verplicht een Energielabel C te hebben. Voldoet het pand niet aan deze eis dan mag het gebouw niet meer als kantoor gebruikt worden. Dit geldt voor gebouwen met een oppervlakte van ten minste 100 vierkante meter waarvan minstens 50% wordt gebruikt als kantoorfunctie.

ETS-systeem

De Europese Commissie heeft voorgesteld om vanaf 2026 een ETS-systeem voor de gebouwde omgeving (en transport) in te voeren. In dit zogenoemende ‘cap and trade’ systeem wordt een plafond vastgesteld door de Nederlandse overheid, met aangegeven wat de totale hoeveelheid broeikgassen is dat jaarlijkse mag worden uitgestoten. Deze uitstoot komt vrij door transportmiddelen die gebruikt worden voor de bouw, maar ook de energie voor warmtevoorziening in woningen en gebouwen. De energie-en brandstofleveranciers moeten ieder jaar hun emissies dekken met emissierechten. Deze emissierechten worden steeds schaarser en dit leidt tot een CO2-prijs voor de eindgebruiker. Dit kan een financiële prikkel geven voor de eindgebruiker om emissies te reduceren.

Bouwverkeer emissieloos

Een van de meest interessante ontwikkelingen is het emissieloze bouwverkeer. Er wordt gewerkt aan het ontwikkelen van elektrische bouwmachines, zoals elektrische shovels en bulldozers. Deze machines zijn stil, schoon en emissieloos. Ze zijn ook veel efficiënter dan hun diesel-alternatief.

Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmateriaal (SSEB)

Voor een toekomstbestendige bouwsector die minder stikstof uitstoot, is verduurzaming van bouwmachines en bouwlogistiek van groot belang. Wanneer bouwmateriaal schoner is, zal dit zorgen voor een schonere lucht en daarmee automatisch ook een gezondere omgeving. Vandaar dat de SSEB in het leven is geroepen. Deze regeling richt zich op bouwbedrijven in Nederland met eigen bouwmateriaal. Vanaf 9 mei 2023 t/m 31 december 2026 kan er weer subsidie aangevraagd worden.

Verminderen CO2-uitstoot

De bouwsector is hard op weg om een duurzame en energie-efficiënte sector te worden. Door het ontwikkelen van emissieloze bouwmachines en het gebruik van duurzame bouwmaterialen, zal de sector verduurzamen en zal er minder CO2 worden uitgestoten.

Hulp nodig bij verduurzaming in de bouw- en vastgoedsector?

Onze bouw- en duurzaamheidsspecialisten staan voor u klaar. Zij kunnen u voorzien van het juiste advies en helpen uw organisatie verder. Neem direct contact met ons op en maak een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Roel Willemse
Roel Willemse | Directeur accountancy
Benieuwd wat wij voor uw bouwbedrijf kunnen betekenen?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter. Het kennismakingsgesprek is vrijblijvend en kosteloos.
Neem contact op phone Terugbelverzoek