Vanoers.nlBelastingadviesTen onrechte gefactureerde btw niet terugvorderbaar via btw-aangifte

Ten onrechte gefactureerde btw niet terugvorderbaar via btw-aangifte  

Btw terugvorderen

Is ten onrechte btw gefactureerd en wilt u deze terugvragen? Dan is wettelijk gezien de enige juiste route het indienen van een apart schriftelijk teruggaafverzoek aan de Belastingdienst. In de dagelijkse praktijk wordt deze btw vaak teruggevraagd via de btw-aangifte. Maar dat is niet de juiste route, zo bevestigt een recente uitspraak van het Hof.

De feiten

Belanghebbende brengt in de jaren 2010 tot en met 2017 ten onrechte omzetbelasting in rekening over management fees. Er is namelijk, zo blijkt achteraf, geen sprake van management fees maar van een winstrecht. Om dit te corrigeren reikt belanghebbende in het eerste kwartaal van 2018 creditfacturen uit en vraag zij de te veel afgedragen btw terug via de btw-aangifte over het eerste kwartaal van 2018. De inspecteur weigert de btw-teruggaaf en legt een naheffingsaanslag op.

Uitspraak Hof

Volgens het Hof heeft belanghebbende ten onrechte geen gebruik gemaakt van het indienen van een schriftelijk teruggaafverzoek, hetgeen volgens paragraaf 3.5.1 van het besluit van de Staatssecretaris van Financiën van 10 oktober 2017 (nr. BLKB 2017/7366) de wettelijke regeling is. De btw-teruggaaf is dus terecht door de inspecteur geweigerd en zodoende is de naheffingsaanslag ook terecht opgelegd.

Voorwaarden terugvragen ten onrechte gefactureerde btw

Op basis van voornoemde besluit kan ten onrechte gefactureerde btw alleen teruggevraagd worden als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  1. De oorspronkelijke factuur is gecorrigeerd door middel van een creditfactuur;
  2. Aangetoond moet worden dat de afnemer de ten onrechte op de oorspronkelijke factuur vermelde btw niet in aftrek heeft gebracht of, als hij die btw wel in aftrek heeft gebracht, die btw-aftrek corrigeert;
  3. Er moet een apart schriftelijk teruggaafverzoek ingediend worden bij de Belastingdienst. Dit geldt overigens niet als de oorspronkelijke factuur en de creditfactuur in hetzelfde tijdvak zijn uitgereikt.

Meer informatie

Let op bij het terugvragen van ten onrechte gefactureerde btw: wettelijk gezien is de enige juiste route het indienen van een apart schriftelijk teruggaafverzoek aan de Belastingdienst. Het terugvragen van de btw via de btw-aangifte is dus niet juist en kan tot discussie met de Belastingdienst leiden. Heeft u nog vragen over dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist
Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een btw-adviseur?

Elke onderneming doet periodiek aangifte van de omzetbelasting. U draagt een gedeelte van de omzet af aan de Belastingdienst. Toch kan het ingewikkeld zijn. Van Oers kan u ondersteunen bij uw btw-vraagstukken.
Meer informatie
BPM

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anja Adriaensen-Vriends
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!