Vanoers.nlAgro, BelastingadviesTegemoetkoming energiekosten (TEK): een update

Tegemoetkoming energiekosten (TEK): een update 

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK): een update

Begin november hebben wij u geïnformeerd over de regeling tegemoetkoming energiekosten (TEK). Inmiddels is de regeling nader uitgewerkt en willen wij u een update geven.

Voorwaarden

Aan de regeling worden de volgende voorwaarden gesteld:

  • De mkb-ondernemer voldoet aan de Europese mkb-definitie.
  • De mkb-ondernemer is in Nederland gevestigd en staat ingeschreven bij het Handelsregister.
  • Het betreft een mkb-ondernemer met een minimale energie-intensiteit van 7%.

In eerdere berichtgeving werd een onderneming energie intensief beschouwd wanneer sprake was van een minimale energie-intensiteit van 12,5%. Deze is nu dus verlaagd naar 7%. Of de ondernemer hieraan voldoet wordt aan de voorkant getoetst.

De subsidieperiode loopt van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

Energiekosten & omzetbegrip

De energiekosten worden bepaald op basis van een standaard jaarverbruik, waarbij de peildatum 1 januari 2023 is. Deze wordt opgevraagd bij de netbeheerder. Bij eventuele teruglevering zal dit in mindering worden gebracht op het jaarverbruik. Om te komen tot de energiekosten wordt gebruik gemaakt van de modelprijs voor gas en elektriciteit 2022. Dit betreft het gemiddelde van het vierde kwartaal 2022 van de door het CBS gepubliceerde gas- en elektraprijzen voor consumenten.

Voor de jaaromzet wordt gekeken naar de omzet van 2022, zoals deze bij de belastingdienst bekend is. Hierbij is de omzet op basis van de btw-aangifte leidend.

Subsidiebasis

De subsidiebasis is gelijk gebleven en bedraagt 50% van de kostenstijging van het energieverbruik. De stijging dient minimaal € 1,19 per m3 gas of € 0,35 per kWh elektriciteit te zijn. De maximale prijscompensatie is verhoogd naar € 2 per m3 gas en € 0,60 per kWh elektriciteit. De totale tegemoetkoming is met € 160.000 gelijk gebleven. Voor landbouwbedrijven geldt een lager maximum. Een eventuele tegemoetkoming energie van € 190 in november en december 2022 dient in mindering te worden gebracht.

Uitvoering van de regeling

De regeling zal worden uitgevoerd door de RVO. Naar verwachting kan een aanvraag in het eerste kwartaal van 2023 gedaan worden. De aanvraag van de regeling betreft één aanvraag voor de periode van november 2022 tot en met december 2023. De ondernemer zal een voorschot ontvangen van 60% van de tegemoetkoming. Dit voorschot is voorwaardelijk omdat op basis van de modelprijzen 2023 een herrekening zal plaatsvinden. Deze herrekening zal bij de definitieve vaststelling plaatsvinden.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

  • icon
Roy Doomen
Roy Doomen

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Roy Doomen
Roy Doomen | Relatiebeheerder
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!