Vanoers.nlBelastingadviesPensioenakkoord en de afschaffing van de doorsneepremie

Pensioenakkoord en de afschaffing van de doorsneepremie 

Pensioenakkkoord en de afschaffing van de doorsneepremie

Kort voor de zomer is door het kabinet, samen met werkgevers- en werknemersorganisaties, een principeakkoord bereikt over de vernieuwing van het pensioenstelsel en enkele daarmee verband houdende maatregelen. Dit principeakkoord is in de volksmond ‘het Pensioenakkoord’ genoemd. Dit akkoord is door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgewerkt in een 20 pagina’s tellende brief aan de Tweede Kamer. Hieruit wordt in dit artikel één onderwerp uitgelicht.

Afschaffing systematiek doorsneepremie

Wellicht het belangrijkste en financieel meest invloedrijke onderwerp uit het akkoord betreft de afschaffing van de systematiek van de doorsneepremie bij de opbouw van pensioen via pensioenfondsen. In het kort wil dit zeggen dat een werkgever voor iedere werknemer dezelfde premie betaalt, of die werknemer nu jong of oud is. Doordat voor jonge werknemers in dit systeem eigenlijk te veel premie wordt betaald en voor oude werknemers te weinig, komt men per saldo toch voor iedereen tot dezelfde jaarlijkse pensioenopbouw. Het plan is nu om deze systematiek af te schaffen en daarvoor in de plaats je eigen pensioen op te gaan bouwen, waarbij (met een gelijke premie) op jonge leeftijd meer pensioen wordt opgebouwd dan op latere leeftijd.

 

Wijzigingen pensioenopbouw bij verzekeraars

Ook voor de pensioenopbouw bij verzekeraars lijkt het een en ander te gaan wijzigen. Waar een werkgever nu voor een jongere werknemer nog (veel) minder premie hoeft te betalen dan voor een oudere werknemer, zou dat een gelijke premie per werknemer moeten gaan worden in de toekomst. Het is nog onduidelijk wat dit gaat betekenen voor de pensioenen van individuele werknemers.

 

Compensatie voor werknemers van middelbare leeftijd

Door middel van de volgende afbeelding is goed te zien welke werknemers het meeste nadeel ondervinden van de wijziging van de systematiek. Dat is namelijk de (ongeveer) 45-jarige werknemer, voor wie jaren te veel premie is betaald, gerelateerd aan zijn/haar pensioenopbouw. Net nu hij/zij gaat profiteren van het doorsneepremie-systeem, wordt het afgeschaft.

 

Meer informatie

Heeft u over dit artikel of over pensioenen in het algemeen een vraag, neem dan contact op met uw pensioenadviseur van Van Oers.

kees bullens
Kees Bullens
Belastingadviseur
Contact
  • icon
kees bullens
Kees Bullens
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

kees bullens
Kees Bullen | Belastingadviseur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.