Vanoers.nlBelastingadviesPas op btw-aftrek bij doorbelasten van cateringkosten

Pas op btw-aftrek bij doorbelasten van cateringkosten 

Cateringkosten btw aftrek

Bij het doorbelasten van cateringkosten kunt u tegen niet-aftrekbare btw aanlopen. Btw op horecabestedingen is immers uitgesloten van btw-aftrek. Daar kwam een betaald voetbalorganisatie onlangs achter.

Catering door een derde partij

Een betaald voetbalorganisatie biedt tegen vergoeding business seats aan waar thuiswedstrijden kunnen worden bijgewoond en gebruik kan worden gemaakt van catering. De vergoeding voor het gebruik van een business seat is één vaste prijs inclusief catering. De catering wordt door een derde partij verzorgd, die daarvoor aan de voetbalorganisatie kosten in rekening brengt. In geschil is of de voetbalorganisatie de btw op de cateringkosten in aftrek mag brengen.

Géén recht op btw-aftrek op cateringkosten

Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft geoordeeld dat de voetbalorganisatie geen recht heeft op aftrek van de btw op de cateringkosten. De rechtbank verwijst naar een oud arrest van de Hoge Raad, waaruit zij afleidt dat voor toepassing van de aftrekbeperking niet vereist is dat de voetbalorganisatie tevens degene is die de spijzen en dranken consumeert (de eindverbruiker).

Verleende diensten afzonderlijk op de factuur

Daarnaast overweegt de rechtbank dat, nog ervan afgezien dat de voetbalorganisatie geen evenementenbureau is, de voetbalorganisatie bij haar beroep op een kennisgroepstandpunt (lees: goedkeuring) van de Belastingdienst voorbijgaat aan de daarin opgenomen voorwaarden. Op basis van deze goedkeuring dient een evenementenbureau (in dit geval zou dat de voetbalorganisatie zijn) de verleende diensten afzonderlijk op de factuur te vermelden met een verwijzing naar artikel 15, lid 5 Wet op de omzetbelasting 1968 (het artikel dat btw op het verstrekken van spijzen en dranken voor gebruik ter plaatse binnen het kader van horecabedrijven uitsluit). Hierdoor is voor de Belastingdienst controleerbaar dat de afnemer (de business seathouder) de in rekening gebrachte btw over het consumptieve gebruik niet in aftrek heeft gebracht. Nu de voetbalorganisatie de goedkeuring niet juist heeft toegepast, ontstaat bij haar geen recht op aftrek voorbelasting. Dit ondanks dat het consumptieve gebruik bij de uiteindelijke business seathouder ligt.

Doorbelasten van cateringkosten

In praktijk kan het voorkomen dat u te maken krijgt met het doorbelasten van cateringkosten. In dergelijke gevallen dient u de goedkeuring die de Belastingdienst in dit kader hanteert juist en volledig toe te passen om het recht op aftrek voorbelasting veilig te stellen. Heeft u nog vragen? neem dan contact op met onze btw-adviseurs.

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Btw-specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kevin Treuren
Kevin Treuren | Btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.