Vanoers.nlBelastingadviesNaheffingsaanslag voor voldoen van btw in verkeerde tijdvak

Naheffingsaanslag voor voldoen van btw in verkeerde tijdvak 

Naheffingsaanslag voor voldoen van btw in verkeerde tijdvak

Het is van belang om verschuldigde btw in het juiste tijdvak te voldoen. Het in het verkeerde tijdvak voldoen van btw is onjuist en kan leiden tot rente en boetes. Dit is recent nogmaals bevestigd door de Hoge Raad.

Toelichting arrest

Een ondernemer heeft in 2009 een aantal bouwterreinen en nieuwbouwwoningen geleverd. De ondernemer heeft de verschuldigde btw voldaan in het tweede kwartaal van 2010. De inspecteur heeft vervolgens aan de ondernemer een naheffingsaanslag opgelegd over 2009. De ondernemer gaat in (hoger) beroep.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de naheffingsaanslag terecht is opgelegd aan de ondernemer, omdat de verschuldigde btw in 2009 niet op aangifte is voldaan. Niet relevant is dat de btw in 2010 wel op aangifte is voldaan. Ook gaat het Hof niet mee in het standpunt van de ondernemer dat door de naheffingsaanslag dubbele heffing ontstaat. De ondernemer kan de btw die is betaald in 2010 namelijk terugvragen via een suppletieaangifte. De Hoge Raad sluit zonder verdere motivering aan bij de uitspraak van het Hof.

Relevantie voor de praktijk

De beslissing van de Hoge Raad is niet verrassend. Het zal bij de meeste ondernemers immers bekend zijn dat btw in het juiste tijdvak moet worden voldaan. Toch is het goed dat u zich als ondernemer realiseert dat het niet voldoen van btw in het juiste tijdvak tot rentes en boetes kan leiden. Om dit te voorkomen kan de btw alsnog in een juist tijdvak worden voldaan door het indienen van een suppletieaangifte.

Tip: dien de suppletieaangifte indien mogelijk uiterlijk in vóór 1 april van het jaar dat volgt op het jaar waarin de btw had moeten zijn voldaan. De Belastingdienst rekent dan geen belastingrente.

Ter volledigheid: het indienen van een suppletieaangifte is niet noodzakelijk indien het te corrigeren btw-bedrag onder de € 1.000 blijft. In dat geval mag de correctie namelijk ook in de aangifte over het eerstvolgende tijdvak worden verwerkt.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Neem contact op

Schrijf u in voor de Van Oers nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Onze specialisten helpen u graag verder!