Vanoers.nlAgro, BelastingadviesFiscale maatregelen voorjaarsnota 2022

Fiscale maatregelen voorjaarsnota 2022 

Fiscale maatregelen voorjaarsnota 2022

Op vrijdag 20 mei 2022 is de Voorjaarsnota 2022 verschenen. Deze nota geeft de fiscale maatregelen die het kabinet wenst in te voeren de komende jaren. De lasten voor ondernemers en vermogenden worden hierdoor flink verhoogd. Onderstaand hebben wij voor u drie van de voorgenomen wijzigingen opgenomen.

Afschaffing fiscale oudedagsreserve (FOR)

Als het aan het kabinet ligt, kunnen ondernemers in de inkomstenbelasting vanaf volgend jaar geen (FOR) meer opbouwen. Dit betekent dat vanaf 2023 de mogelijkheid vervalt om aan de FOR te doteren. Volgens het voorstel hoeft over opgebouwde FOR’s niet direct afgerekend te worden, maar kunnen deze volgens de huidige regels worden afgewikkeld in de toekomst.

Beperking eerste tariefschijf vennootschapsbelasting

Het kabinet is voornemens de eerste belastingschijf van de vennootschapsbelasting met ingang van 2023 fors in te korten. Momenteel bedraagt het tarief over de eerste € 395.000 aan winst 15%. Met ingang van 2023 wordt die grens verlaagd naar € 200.000. Per 2022 was de eerste schijf juist verhoogd van € 245.000 naar € 395.000. Het voorstel houdt in dat over de winst vanaf € 200.000 voortaan 25,8% aan vennootschapsbelasting moet worden betaald.

Verhoging tarief overdrachtsbelasting beleggings- en bedrijfspanden en tweede woningen

Het tarief van de overdrachtsbelasting voor beleggings- en bedrijfspanden en tweede woningen (zoals een vakantiewoning) bedraagt momenteel 8%. Als het aan het kabinet ligt gaat dit tarief volgend jaar omhoog. Eerder was al bekend gemaakt dat het tarief volgend jaar zou stijgen naar 9%. Dit is nu gewijzigd naar 10,1%. De aankoop van een beleggings- of bedrijfspand of tweede woning wordt hierdoor fors duurder.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze specialisten. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem direct contact op

  • icon
Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!