Vanoers.nlBelastingadviesFiscale impact regeerakkoord

Fiscale impact regeerakkoord 

Fiscale impact regeerakkoord

Op 15 december 2021 is het nieuwe regeerakkoord verschenen. De belangrijkste fiscale onderwerpen en de impact ervan op u zetten wij hieronder op een rij.

Wetsvoorstel Wet excessief lenen

Het wetsvoorstel Wet excessief lenen wordt aangepast. De grens voor belastingheffing als gevolg van dit wetsvoorstel is verruimd van € 500.000 naar € 700.000. Dat betekent dat eventuele leningen bij de eigen B.V. minder snel zullen worden aangemerkt als excessief en daarom tot heffing zullen leiden.

Box 3

Het kabinet is voornemens niet langer een fictief rendement te belasten in box 3, maar over te gaan naar het belasten van het daadwerkelijke behaalde rendement. Uit de documenten blijkt echter dat er geen streven is dit vóór 2025 aan te passen. Belastingheffing over het daadwerkelijk behaalde rendement moet ervoor zorgen dat belastingheffing eerlijker verloopt. Twee aanpassingen zullen al wel eerder plaatsvinden. Ten eerste is dat de afschaffing van de zogenoemde leegwaarderatio. De leegwaarderatio zorgt dat verhuurde panden die in box III vallen tegen een lagere waarde in de heffing worden betrokken. Dit betekent dat de rendementsgrondslag in box 3 vanaf 2023 hoger zal worden voor eigenaren van verhuurde woningen. Ten tweede wordt de vrijstelling verhoogd van circa € 50.000 naar € 80.000 per persoon.

De bedrijfsopvolgingsregeling

Ten aanzien van de bedrijfsopvolgingsregeling verandert er voorlopig nog weinig. Het kabinet is voornemens de komende periode te onderzoeken hoe de huidige faciliteiten verbeterd kunnen worden en hoe kan worden voorkomen dat de faciliteiten worden gebruikt door hen waarvoor deze niet zijn bedoeld. Er staat een brede evaluatie gepland voor 2022 en het wachten is op de resultaten uit dat onderzoek.

De Jubelton

Momenteel is het mogelijk ruim € 100.000 belastingvrij te schenken. Deze schenking moet worden gebruikt voor de aankoop of verbouwing van de eigen woning. Het kabinet wil deze vrijstelling – ook wel de “jubelton” genoemd – per 1 januari 2024 afschaffen. Dit betekent dat u eventuele schenkingen voor de eigen woning vóór 31 december 2023 zult moeten doen. Op dit moment is nog onduidelijk of er een overgangsregeling komt.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl

Neem contact op

Martin Ceelen
Martin Ceelen
Senior manager fiscaal
  • icon
Martin Ceelen
Martin Ceelen
Van Oers Belastingadvies

Bent u op zoek naar een belastingadviseur?

Van Oers vertaalt ingewikkelde fiscale vraagstukken naar duidelijke adviezen en concrete oplossingen. U kunt daarbij rekenen op advies toegespitst op uw specifieke situatie. Wij zijn uw specialist op het gebied van fiscale vraagstukken.
Meer informatie
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Martin Ceelen
Martin Ceelen | Senior manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres. Zij helpen u graag verder!