Vanoers.nlBelastingadviesBtw privégebruik auto valt buiten de omzetgrens van de nieuwe KOR

Btw privégebruik auto valt buiten de omzetgrens van de nieuwe KOR  

Btw privégebruik auto valt buiten de omzetgrens van de nieuwe KOR

De kleine ondernemersregeling (KOR) is per 1 januari 2020 gewijzigd. Onder de nieuwe KOR krijgt een ondernemer een vrijstelling van de btw, onder de voorwaarde dat de omzet niet meer bedraagt dan € 20.000 per kalenderjaar. De nieuwe regeling is, naast natuurlijke personen, ook toepasbaar voor rechtspersonen. Doordat er een vrijstelling voor de btw geldt, hoeft er geen btw-aangifte te worden ingediend. De ondernemer berekent geen btw meer op de leveringen en diensten die hij verricht. Daarnaast kan de ondernemer geen btw meer terugvragen over kosten en investeringen.

De kleine ondernemingsregeling (KOR)

Indien een ondernemer is aangemeld voor de nieuwe KOR, kan deze zich in beginsel pas na een periode van 3 jaar weer afmelden. Indien de ondernemer de grens van € 20.000 overschrijdt, dan moet de ondernemer zich meteen afmelden. Vanaf dat moment moet ook de normale btw-administratie weer worden bijgehouden.

Om in aanmerking te komen voor de nieuwe KOR, mag de omzet in een kalenderjaar niet meer bedragen dan € 20.000. Bij het bepalen van de omzet per kalenderjaar wordt de fictieve dienst ter zake van het privégebruik auto buiten beschouwing gelaten.

Privégebruik auto

Het btw-privégebruik auto kan op twee manieren worden berekend, aan de hand van het werkelijke gebruik gebaseerd op een kilometeradministratie of op basis van het forfait van 2,7% of 1,5% van de cataloguswaarde. In beide situaties valt de fictieve dienst ter zake van het privégebruik auto buiten de omzetgrens van de nieuwe KOR.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze btw-adviseurs. Onze btw-adviseurs helpen u graag verder.

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends
Senior belastingadviseur | btw-specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Anja Adriaense
Anja Adriaensen-Vriends | Senior belastingadviseur | btw-specialist
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.