Vanoers.nlBelastingadviesBrexit: hoe nu verder?

Brexit: hoe nu verder? 

Brexit: hoe nu verder?

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten. Tot eind 2020 geldt er een overgangsperiode waarin er nog wordt gedaan alsof de Britten onderdeel van de EU zijn. Deze periode wordt gebruikt voor de onderhandelingen over hoe het Verenigd Koninkrijk en de EU in de toekomst met elkaar willen omgaan.

Verder uitstel

In het terugtrekkingsakkoord is opgenomen dat de overgangsperiode met 12 of 24 maanden kan worden verlengd, mits beide partijen dat uiterlijk op 1 juli 2020 met elkaar zijn overeengekomen. Vooralsnog verwachten wij dat er geen verder uitstel zal komen. Anderzijds zal de overgangsperiode van 11 maanden aan de korte kant zijn om de onderhandelingen te kunnen voeren.

 

Verwachte uitkomst

Het is lastig om de uitkomst van de onderhandelingen te voorspellen. Het lijkt het meest waarschijnlijk dat partijen een vrijhandelsakkoord gaan sluiten, waardoor goederen in beginsel zonder invoerheffingen van de EU naar het Verenigd Koninkrijk en vice versa kunnen worden vervoerd. Er zullen wel douaneformaliteiten gaan spelen, en waarschijnlijk ook btw-gevolgen.

 

Anticiperen

Als u goederen levert aan afnemers in het Verenigd Koninkrijk, beoordeel dan wat de mogelijke btw- en douanegevolgen zijn als de overgangsperiode is afgelopen. Wie is verantwoordelijk voor het verrichten van de exportformaliteiten in de EU? Wie is verantwoordelijk voor het verrichten van de importformaliteiten in het Verenigd Koninkrijk? Hoe zit het in het Verenigd Koninkrijk met de btw bij invoer en de btw op de factuur voor de levering van de goederen? Kijk hierbij ook naar de leveringscondities!

Voor de situatie waarin u goederen uit het Verenigd Koninkrijk inkoopt, geldt eigenlijk precies hetzelfde. Als u de goederen gaat laten inklaren, ga dan eens na of u de Nederlandse invoer-btw gaat voorfinancieren, of dat u de invoer-btw liever in uw periodieke btw-aangifte aangeeft. Dit laatste brengt een liquiditeitsvoordeel met zich mee, en kan worden bereikt door een artikel 23-vergunning aan te vragen bij de Belastingdienst. Doe dit op tijd, zodat u op 1 januari 2021 klaar bent voor de start van het post-Brexit tijdperk.

 

Meer informatie

Heeft u vragen over de gevolgen van de Brexit op uw situatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard
Directeur fiscaal
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.