Vanoers.nlBelastingadviesGeen aftrek van voorbelasting bij meer dan 90% privégebruik

Geen aftrek van voorbelasting bij meer dan 90% privégebruik 

Geen aftrek van voorbelasting bij meer dan 90% privégebruik

Nederland heeft een verzoek ingediend bij de Europese Commissie om het recht van aftrek van voorbelasting volledig uit te sluiten indien een belastingplichtige de goederen en diensten voor meer dan 90% gebruikt voor privégebruik of andere niet-economische activiteiten.

Verplichtingen

Deze maatregel moet voorkomen dat de btw op investeringen die nauwelijks voor bedrijfsdoeleinden worden gebruikt, eerst wordt afgetrokken en vervolgens gecorrigeerd wordt vanwege het geringe economische gebruik. Deze huidige route zorgt voor veel administratieve- en rapportageverplichtingen. Het derogatieverzoek (verzoek om te mogen afwijken van de Europese btw-richtlijn) moet deze lasten en verplichtingen verlichten.

Indien de maatregel wordt goedgekeurd, dan treedt deze in werking voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023 (met de mogelijkheid tot verlening).

Grote gevolgen

Deze maatregelen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de aftrek van btw op nieuwbouwwoningen waarop zonnepanelen worden geplaatst, maar ook aan het privégebruik van auto’s van de zaak die vrijwel uitsluitend voor woon-werkverkeer en privédoeleinden worden gebruikt.

Meer informatie

Wij blijven ontwikkelingen op dit gebied volgen en houden u op de hoogte. Heeft u naar aanleiding hiervan vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze btw-adviesgroep. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: btwadviesgroep@vanoers.nl.

Kevin Treuren
Kevin Treuren
Belastingadviseur | btw-specialist
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.