Vanoers.nlAgroAgroflits week 50

Agroflits week 50 

Agroflits week 50

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Profiteer alleen dit jaar nog van de ruime schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton)

De eenmalige schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) wordt per 1 januari 2023 verlaagd naar € 28.947 en per 1 januari 2024 helemaal afgeschaft. In 2022 heeft u dus de laatste mogelijkheid om een schenking voor de eigen woning te doen van maximaal € 106.671. De schenking is vrijgesteld als de ontvanger van de schenking tussen de 18 en 40 jaar is en de schenking wordt gebruikt om een eigen woning te kopen, een verbouwing aan die woning te bekostigen of de hypotheekschuld op de eigen woning af te lossen.

Heeft u kinderen met een eigen woning of verwacht u dat uw kinderen binnen nu een twee jaar een eigen woning gaan kopen? En wenst u te schenken, maar heeft u nu niet voldoende geld om de jubelton te schenken? U hoeft niet het volledige bedrag in 2022 te schenken. U kunt dit jaar een klein bedrag schenken (bijvoorbeeld € 6.000) en de schenking tot 31 december 2023 aanvullen tot maximaal € 106.671. De ontvanger van de schenking heeft tot uiterlijk 31 december 2024 de tijd om de schenking te besteden aan de eigen woning. Het (kleine) bedrag moet wel daadwerkelijk worden overgemaakt in 2022 onder vermelding van ‘schenking eigen woning’. Ook moet er aangifte schenkbelasting 2022 worden gedaan. Wilt u graag meer informatie? Lees het volledige artikel op onze website.

Mestadministratie bijwerken

Houdt u dieren, dan kan het zijn dat u een mestverwerkingsplicht heeft. Om er zeker van te zijn dat u aan uw mestverwerkingsplicht voldoet, is het aan te raden om voor het einde van het jaar de mestadministratie bij te werken. U dient namelijk over 2022 voldoende mest te verwerken. Deze plicht kan o.a. ingevuld worden met Vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO) en dienen uiterlijk 31 december bij RVO gemeld te worden. Bent u een melkveehouder, kijk dan ook gelijk of u over 2022 voldoende fosfaatrechten in gebruik heeft. Heeft u te weinig fosfaatrechten, dan kunt u maximaal 100 kg afromingsvrij leasen. Ook deze lease dient uiterlijk 31 december geregistreerd te zijn bij RVO.

Openbaarheid UBO-register Kamer van Koophandel

Voorheen waren de gegevens van de UBO’s, tegen betaling, op te vragen bij de Kamer van Koophandel in de vorm van een uittreksel UBO-register. Naar aanleiding van een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie zijn per 22 november 2022 de UBO-gegevens niet langer openbaar beschikbaar. Het is dan ook niet langer mogelijk om een UBO-uittreksel op te vragen bij de Kamer van Koophandel. Ondanks dat het niet mogelijk is om een UBO-uittreksel op te vragen, blijft de verplichting tot de inschrijving van UBO’s in het UBO-register bestaan. De verwerkingstijd voor de inschrijving van een UBO’s is momenteel ongeveer zes weken. Lees hier het volledige artikel.

Gebruikelijk loon naar 51.000 euro

Het normbedrag gebruikelijk loon voor een dga wordt per 1 januari 2023 verhoogd naar € 51.000 bruto per jaar. Dit was € 48.000 per jaar. Iedere dga moet een loon ontvangen dat gebruikelijk is. In 2023 moet het loon vastgesteld worden op de hoogste van drie bedragen: 1) 100% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking; 2) het loon van de meest verdiende werknemer in de onderneming of in een met die onderneming verbonden bv; 3) € 51.000. Er kunnen omstandigheden zijn waardoor u het loon lager mag vaststellen.

Uw eigen bedrijf sturen met data uit de sector

U kent als teler alle financiële aspecten van uw bedrijf. Toch kan het zeer zinvol zijn individuele opbrengsten en kosten eens te vergelijken met collega’s of met het sectorgemiddelde. Met de Benchmark Aardbei van Van Oers Agro kan dat tot in de kleinste details. In een artikel van Groenten & Fruit bespreken collega’s Theunis Mulders en Sten Rijken alles over deze Benchmark.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!