Vanoers.nlAgro, BelastingadviesOpenbaarheid UBO-register

Openbaarheid UBO-register 

openbaarheid UBO-register

Alle organisaties die op of voor 27 september 2020 zijn opgericht moesten vóór 27 maart 2022 de UBO’s (Ultimate Beneficial Owners/uiteindelijk belanghebbenden) van de organisatie inschrijven in het UBO-register bij de Kamer van Koophandel.

Uitspraak HvJ

Voorheen waren de gegevens van de UBO’s, tegen betaling, op te vragen bij de Kamer van Koophandel in de vorm van een uittreksel UBO-register. Naar aanleiding van een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie zijn per 22 november 2022 de UBO-gegevens niet langer openbaar beschikbaar. Het is dan ook niet langer mogelijk om een UBO-uittreksel op te vragen bij de Kamer van Koophandel.

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie is gedaan in een Luxemburgse zaak die ook voor Nederland relevant is. Het hof heeft beslist dat het belang dat het algemene publiek toegang krijgt tot de UBO-informatie onvoldoende onderbouwd en daarmee ongeldig is. Naar aanleiding van deze uitspraak is door het Ministerie van Financiën beslist dat voorlopig enkel de overheid toegang heeft tot de UBO-informatie. De uiteindelijke gevolgen van deze uitspraak zijn nog onbekend.

Verplichting inschrijving UBO’s

Ondanks dat het niet mogelijk is om een UBO-uittreksel op te vragen bij de Kamer van Koophandel, blijft de verplichting tot de inschrijving van UBO’s in het UBO-register bestaan. De verwerkingstijd voor de inschrijving van een UBO’s is momenteel ongeveer zes weken.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Onze specialisten helpen u graag verder! U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: info@vanoers.nl.

Neem contact op

Annemeike van Rijn
Annemeike van Rijn
Belastingadviseur
  • icon
Annemeike van Rijn
Annemeike van Rijn

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.