Vanoers.nlAgroAgroflits week 40

Agroflits week 40 

Agroflits week 40

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Tegemoetkoming energiekosten voor bedrijven

Nadat de consument tegemoetkoming krijgt in de energiekosten, komt er ook een steunregeling voor energie-intensieve mkb-ondernemingen. Ondernemingen met een hoog energieverbruik krijgen compensatie. Deze compensatie bestaat uit een gedeelte van de kostenstijging dit jaar en in 2023. Er wordt ook gekeken naar het energieverbruik en de omzet van een onderneming. Welke bedrijven in aanmerking komen, wat de criteria zijn en wat de maximale steun per bedrijf is, wordt over enkele weken bekend gemaakt. De regeling opent pas na de goedkeuring van de Europese Commissie. Dat is naar verwachting pas begin 2023. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte.

POP3+ subsidie provincie Zeeland

De provincie Zeeland heeft de pop3+ subsidie “Fysieke investeringen voor innovatie en modernisering van agrarische ondernemingen-water” en “Fysieke investeringen voor innovatie en modernisering van agrarische ondernemingen-regulier” opengesteld. Zeeuwse landbouwbedrijven kunnen een subsidie aanvragen op investeringen die vermeld staan op de investeringslijst. Deze lijst is als bijlage opgenomen in het betreffende openstellingsbesluit. De subsidie bedraagt 40% van de aanschafwaarde met een minimaal bedrag van € 5.000 en maximaal € 50.000. De subsidie wordt toegekend op basis van een puntenscore per investering. U heeft nog tot 31 oktober 2022, 17:00 uur de tijd om een aanvraag in te dienen.

Uitstel aanmelden nieuw Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)

De aanmeldprocedure voor het nieuwe GLB kent meerdere stappen. De eerste stap voor het GLB-jaar 2023 is de aanmelding. De aanmelding moest oorspronkelijk plaatsvinden tussen

1 december 2022 en 31 januari 2023. Vanwege het nieuwe GLB is dit uitgesteld. U kunt zich nu aanmelden van 1 maart 2023 tot en met 15 mei 2023. De aanmelding loopt gelijk met de indiening van de gecombineerde opgave. Deze vertraging zal echter tot gevolg hebben dat de uitbetaling van de basispremie en de eco-regelingen later plaatsvindt.

Fiscale maatregelen belastingplannen 2023

Afgelopen maand zijn met Prinsjesdag de belastingplannen voor 2023 bekend gemaakt. Een aantal aangekondigde wijzigingen zijn:

  • Verhoging van het overdrachtsbelasting tarief voor beleggings- en bedrijfspanden en tweede woningen.
  • Afschaffing van de middelingsregeling in de inkomstenbelasting.
  • Afbouw en afschaffing ‘jubelton’ voor de eigen woning.

In het volledige artikel lichten wij deze drie belangrijke wijzigingen toe. Heeft u vragen over de verwachte wijzigingen? Neem dan contact met ons op.

Benchmark aardbeiensector: zicht op zachtfruit

Van Oers Agro heeft een benchmark ontwikkeld voor de aardbeiensector. Deze benchmark bevat een verzameling aan financiële en niet-financiële gegevens. Er is data opgenomen van ruim een derde van de Nederlandse aardbeien areaal onder glas en van meer dan de helft van het areaal vollegrond. Hierdoor kunnen wij uw bedrijf vergelijken met andere bedrijven in de sector. Zo vergelijken we afzetorganisaties, middenprijzen en grondstofprijzen. Ook kunnen we inzoomen op arbeidskosten en teeltrendementen. Onze benchmark helpt u bij het bepalen van rassenkeuze, afzetkanalen en teeltstrategieën. Meer weten? Lees het volledige artikel en maak een afspraak met onze sectorspecialisten.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!