Vanoers.nlAgroFiscale maatregelen belastingplannen 2023

Fiscale maatregelen belastingplannen 2023 

Fiscale maatregelen belastingplannen 2023

Afgelopen maand zijn met Prinsjesdag de belastingplannen voor 2023 bekend gemaakt. Onderstaand hebben wij voor u drie van de voorgenomen wijzigingen opgenomen.

Overdrachtsbelasting beleggings- en bedrijfspanden en tweede woningen

De overdrachtsbelasting voor beleggings- en bedrijfspanden en tweede woningen zal met ingang van 2023 stijgen naar 10,4%. Dit is een verhoging ten opzichte van de 10,1% waar eerder dit jaar over werd gesproken door het kabinet. Deze verhoging houdt in dat bedrijven en beleggers fors meer overdrachtsbelasting gaan betalen.

Afschaffing middelingsregeling

De middelingsregeling houdt in dat voor de heffing van inkomstenbelasting wordt uitgegaan van het gemiddelde inkomen over een periode van drie aaneengesloten jaren. Het fiscale voordeel hiervan is dat een deel van het inkomen wat eerst in een hogere belastingschijf viel door de middelingsregeling in een lagere belastingschijf kan vallen. Deze middelingsregeling wordt per 1 januari 2023 afgeschaft door het kabinet. Het laatste middelingstijdvak wat benut kan worden zal 2022 tot en met 2024 zijn.

Afbouw en afschaffing jubelton voor de eigen woning

De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning wordt zoals eerder aangekondigd inderdaad per 1 januari 2024 volledig afgeschaft. Het bedrag van de vrijstelling voor dit jaar (2022) bedraagt ā‚¬ 106.671. Per 2023 zal dit bedrag verlaagd worden naar ā‚¬ 28.947, dit is het bedrag van de reguliere eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling. Dit jaar is hierdoor het laatste jaar waarin de jubelton nog volledig benut kan worden. Met betrekking tot de schenking zijn er mogelijkheden om de betaling te spreiden over meerdere jaren en is het voor de besteding van de schenking mogelijk dit te verspreiden over meerdere jaren. Indien u het voornemen heeft gebruik te maken van de jubelton verzoeken wij u om contact met uw relatiebeheerder op te nemen voor de mogelijkheden.

Meer informatie

Heeft vragen naar aanleiding van dit artikel? Dan kunt u contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

  • icon
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiƫle positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

|
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!