Vanoers.nlAgroAgroflits week 4

Agroflits week 4 

Agroflits week 4

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Investeringsregeling POP 3+ 2022

Wilt u als landbouwer nog een subsidie aanvraag indienen voor een investering die bijdraagt aan een duurzamere landbouw en opgenomen is in de lijst Investeringsregeling POP3+2022. Wacht dan niet te lang, de betreffende regeling sluit op dinsdag 31 januari om 17:00 uur. De voorwaarden voor deze subsidie kunt u nalezen op de website van het RVO. Op deze website kunt u tevens de aanvraag indienen. U heeft dan wel een eHerkenning met minimaal niveau 2+ nodig.

Controleer uw voorlopige aanslagen 2023

De Belastingdienst verstuurt deze maand de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen, zorgverzekeringswet en vennootschapsbelasting 2023. Heeft u deze maand een of meerdere van deze aanslagen ontvangen? Controleer deze dan goed. De voorlopige aanslag stelt de Belastingdienst vast aan de hand van de meest recente gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn, zoals de definitieve aanslagen over eerdere jaren.

Het kan echter zijn dat uw gegevens niet meer actueel zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u in 2023 meer of minder vermogen heeft, meer of minder winst gaat maken of dat er iets verandert in uw persoonlijke situatie, zoals de verkoop van uw woning of de wijziging van uw hypotheek.

Kloppen de gegevens van uw aanslag? Dan moet u de aanslag in 11 termijnen betalen. Het bedrag van de 1e termijn moet vóór 1 maart 2023 bij de Belastingdienst binnen zijn. U kunt het bedrag ook in één keer betalen. Als u het hele bedrag vóór 1 maart 2023 betaalt, krijgt u korting. Zijn de gegevens van uw voorlopige aanslag onjuist? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder. Wij kunnen een gewijzigde aanslag voor u aanvragen.

Tijdelijke verruiming borgstellingskrediet werkkapitaal glastuinbouw

Het kabinet heeft onlangs besloten om de Borgstelling mkb-landbouwkredieten (BL) tijdelijk te verruimen. Het gaat om een verruiming met het oog op het energie-intensieve karakter van de glastuinbouw. Het borgstellingskrediet voor de landbouw is bedoeld voor glastuinbouwbedrijven die in de kern gezond zijn maar geen krediet kunnen krijgen van de bank vanwege de huidige onzekere situatie én hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Lees voor meer informatie het volledige artikel.

Renseigneringsverplichting: let op de deadline

Huurt u arbeidskrachten in die werkzaam zijn als zzp’er? Vergeet dan niet op tijd te voldoen aan de renseigneringsverplichting bij de Belastingdienst en geef uiterlijk 31 januari 2023 de benodigde gegevens door. Voor de jaren tot en met 2021 hoefde u alleen bedragen door te geven als de Belastingdienst u daarom vroeg. Vanaf 1 januari 2022 geldt echter de renseigneringsverplichting en op basis daarvan bent u verplicht dit proactief te doen. Meer informatie over de gegevens die u door moet geven vindt u in het volledige artikel.

Landschapselementen en ‘Mijn percelen’

Met ingang van 2023 is het extra belangrijk om ook landschapselementen te registeren in ‘Mijn percelen’. Deze kunnen namelijk meetellen voor de 4% niet-productieve bouwland eis en wellicht ook voor de ECO-regelingen houtige elementen. Sowieso zijn de landschapselementen met ingang van 2023 subsidiabel in het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Een bijgewerkte registratie in “Mijn percelen” is ook handig als u gebruik wil maken van de Simulatietool nieuw GLB ter bepaling van de eventueel door te voeren ECO-regelingen.

U kunt vanaf 1 februari uw percelen en landschapselementen bijwerken in ‘Mijn percelen’. In het stappenplan van RVO lezen hoe u dit het beste aan kunt pakken.

Indienen ‘Aanvullende gegevens landbouwer’

Heeft u een uitnodigingsbrief van RVO gekregen waarin is gevraagd om de aanvullende gegevens door te geven? Of heeft u over 2022 een derogatievergunning aangevraagd of bent u voornemens voor 2023 een derogatievergunning aan te gaan vragen? U moet dan de “aanvullende gegevens landbouwer (AGL)” naar RVO sturen. U heeft nog tot 31 januari 2023 de tijd om dit te verzorgen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!