Vanoers.nlAgroTijdelijke verruiming borgstellingskrediet werkkapitaal glastuinbouw

Tijdelijke verruiming borgstellingskrediet werkkapitaal glastuinbouw 

Tijdelijke verruiming borgstellingskrediet werkkapitaal glastuinbouw

Het kabinet heeft onlangs besloten om de Borgstelling mkb-landbouwkredieten (BL) tijdelijk te verruimen. Het gaat om een verruiming met het oog op het energie-intensieve karakter van de glastuinbouw.

Voor wie?

Het borgstellingskrediet voor de landbouw is bedoeld voor glastuinbouwbedrijven die in de kern gezond zijn maar geen krediet kunnen krijgen van de bank vanwege de huidige onzekere situatie èn hun rekeningen niet meer kunnen betalen.

Met deze regeling wordt een beperkt aantal bedrijven geholpen die kunnen bijdragen aan het doel om in 2040 een klimaat neutrale glastuinbouw te realiseren. Hierbij kan worden gedacht aan glastuinbouwbedrijven die meerjarige gewassen telen en hierdoor erg beperkt zijn in de mogelijkheden om op korte termijn de energiekosten sterk terug te brengen.

Wanneer?

Het is niet mogelijk voor glastuinbouwbedrijven om zelf een beroep doen op de regeling. Een beroep op de borgstelling kan door de bank worden ingediend in de loop van januari 2023 en uiterlijk op 28 februari 2023. De Europese Commissie moet namelijk eerst nog goedkeuring aan de tijdelijke verruiming van de regeling geven. Het Rijk staat garant voor 70% van de aan de glastuinbouwer verstrekte lening die nodig is voor de continuïteit van de bedrijfsvoering en ziet toe op het tijdelijke werkkapitaalkrediet.

Zoals nu voorzien wordt de regeling mogelijk ook in de tweede helft van 2023 tot en met december 2023 open gezet voor het tijdelijke extra werkkapitaal dat glastuinbouwbedrijven nodig hebben in verband met de hoge energieprijzen en het kunnen realiseren van de energiebesparingen.

Aandachtspunten

Het toekomstperspectief, bezien vanuit de energietransitie-doelen voor de glastuinbouw, moet blijken uit een reëel ingeschat stappenplan voor energiebesparing (korte termijn) en omschakeling (lange termijn). De korte termijn investeringen moeten hierbij direct gedaan worden.

De looptijd zal in eerste instantie vier jaar zijn, waarbij de eerste twee jaar niet afgelost hoeft te worden.

Het maximale bedrag van de borgstelling is € 1.500.000 / € 2.800.000. Is de reguliere borgstelling al gebruikt, dan is nog € 300.000 ruimte beschikbaar op basis van de verruiming.

Een éénmalige provisie van 3% moet betaald worden. In geval van een starter of overnemer van een agrarisch bedrijf bedraagt de provisie 1%.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Marieke Koomans van den Dries
Marieke van Dorst - Koomans van den Dries
Manager fiscaal
  • icon
Marieke Koomans van den Dries
Marieke van Dorst - Koomans van den Dries
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Marieke van Dorst - Koomans van den Dries
Marieke van Dorst - Koomans van den Dries | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!