Vanoers.nlAgroAgroflits week 26

Agroflits week 26 

Agroflits week 26

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Is een gebroken boekjaar ook voor u voordelig?

In de agrarische sector komen we diverse vormen van gebroken boekjaren tegen. In de akkerbouwtak zien we veelal mei boekhoudingen van 1 mei tot en met 30 april. En in de boomkwekerijsector van 1 juli tot en met 30 juni. Maar ook andere tijdvakken zijn mogelijk. Omdat deze week de gebroken boekjaren in de boomkwekerijsector afsluiten, lichten we hier toe hoe het werkt en welke voordelen er zijn.

Tijdelijke btw verlaging op energie

De btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming is tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 tijdelijk verlaagd van 21% naar 9%. Dit is een tijdelijke maatregel die de Rijksoverheid neemt vanwege de stijgende energieprijzen. Bij het verwerken van de administraties dient gelet te worden op het verlaagde energietarief van 9%, standaard staat dit doorgaans met 21% ingesteld. Controleer dus goed de btw-code wanneer u uw administratie verwerkt.

Geen schenkbelasting als woning (binnen familie) tegen lagere waarde wordt verkocht

De staatssecretaris van Financiën heeft kort geleden bevestigd dat er geen schenkbelasting wordt geheven wanneer een woning wordt verkocht voor een prijs onder de marktwaarde, zolang de verkoopprijs maar niet lager is dan de WOZ-waarde. De staatssecretaris is van mening dat bij de verkoop van een woning de WOZ-waarde als uitgangspunt genomen moet worden voor de schenkbelasting. Wanneer u dus een woning met een marktwaarde van € 350.000 verkoopt voor de prijs van € 300.000, dan is er geen schenking wanneer de WOZ-waarde niet hoger is dan € 300.000. Is de WOZ-waarde € 320.000 en verkoopt u uw woning voor € 300.000? Dan wordt € 20.000 gezien als een schenking en belast met schenkbelasting.

Fiscale maatregelen voorjaarsnota 2022

Op vrijdag 20 mei 2022 is de Voorjaarsnota 2022 verschenen. Deze nota laat de fiscale maatregelen zien die het kabinet wenst in te voeren in de komende jaren. De lasten voor ondernemers en vermogenden worden hierdoor flink verhoogd. Wij hebben voor u drie van de voorgenomen wijzigingen opgenomen op die u hier kunt lezen.

Opzeggingsgronden bij geliberaliseerde pachtovereenkomsten

Wij zien in de praktijk dat verpachters jaarlijks een nieuwe geliberaliseerde pachtovereenkomst afsluiten met dezelfde pachter. Dit doen zij omdat ze, als ze de grond willen verkopen, niet vast willen zitten aan de pachter. Sinds 2017 is het echter toegestaan om als bijzondere voorwaarde objectief bepaalbare opzeggingsgronden toe te voegen aan het contract. Eén van de objectief bepaalbare opzeggingsgronden betreft de verkoop van de grond aan derden. Je dient dan nog wel de pachter de mogelijkheid te bieden op het gangbare oogstmoment de oogst binnen te halen. Door een geliberaliseerde pachtovereenkomst voor meer dan 1 jaar met een maximum van 6 jaar aan te gaan, bespaart u op de griffierechten (€ 100 per verzoek aan de grondkamer) en natuurlijk op de kosten van het ieder jaar opnieuw opstellen van de overeenkomst.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!