Vanoers.nlAgroVoordelen van een gebroken boekjaar

Voordelen van een gebroken boekjaar  

Gebroken boekjaar

In de agrarische sectoren komen we diverse vormen van gebroken boekjaren tegen. In de akkerbouwtak zien we veelal mei boekhoudingen van 1 mei tot en met 30 april. En in de boomkwekerijsector van 1 juli tot en met 30 juni. Omdat deze week de gebroken boekjaren in de boomkwekerijsector afsluiten, lichten we toe hoe het werkt en welke voordelen er zijn.

Seizoensbedrijven

Agrarische bedrijven zijn veelal seizoensbedrijven. Als een boomkweker praat over hoe het jaar is geweest, heeft hij het dan ook vaak over het seizoen en niet over het jaar van 1 januari tot en met 31 december. Doordat het seizoen dan niet aansluit bij het boekhoudkundig jaar, kan dit ervoor zorgen dat de cijfers niet aansluiten bij het beeld van de ondernemer. Door over te gaan naar een gebroken boekjaar, loopt het boekjaar gelijk met het seizoen en wordt het mogelijk om optimaal inzicht te krijgen in de cijfers van de onderneming. Dat is dan ook het grootste voordeel van een gebroken boekjaar.

Fiscale verwerking

De belastingaangifte bij een gebroken boekjaar werkt net iets anders dan bij een kalenderjaar. Bij een eenmanszaak, maatschap of vof worden de inkomsten uit het gebroken boekjaar aangegeven in de aangifte over het kalenderjaar waarin het boekjaar eindigt. Bij een bv wordt het resultaat over het gebroken boekjaar verwerkt in de aangifte vennootschapsbelasting over het kalenderjaar waarin het boekjaar begint.

Veldopstand

Een belangrijke post die veranderd bij het overschakelen naar een gebroken boekjaar is de veldopstand. Doordat veel boomkwekerijen in het voorjaar potten en planten en pas beginnen te verkopen na 1 juli geeft de veldopstand per 30 juni vaak een beter beeld. Over de aanplant die in het voorjaar heeft plaatsgevonden wordt geen aanwasnorm berekend.

Doordat de aanplant vaak nog volledig aanwezig is, is de veldopstand beter te bepalen. Mede hierdoor krijgt u op basis van de cijfers een goed beeld van het afgelopen seizoen.

Overstappen naar een gebroken boekjaar

Bij een eenmanszaak, maatschap of vof kan de Belastingdienst verzocht worden om over te stappen naar een gebroken boekjaar wanneer het seizoen het aanhouden van een gebroken boekjaar rechtvaardigt. Het is van belang dat daarbij wordt aangetoond dat sprake is van een regelmatige administratie welke jaarlijks afgesloten wordt. Bij een bv is de overstap naar een gebroken boekjaar statutair te regelen. Met het overstappen naar een gebroken boekjaar is  eenmalig sprake van een verkort boekjaar dat niet gelijk is aan 12 maanden.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

  • icon
Roy Doomen
Roy Doomen
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Roy Doomen
Roy Doomen | Relatiebeheerder
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!