Vanoers.nlAgroAgroflits week 2

Agroflits week 2 

Agroflits week 1

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Balansgegevens per 31 december 2022

Als wij de jaarrekening van uw agrarische onderneming opstellen, is het van belang dat wij van u een aantal extra gegevens ontvangen. De betreffende gegevens hebben betrekking op het afgelopen boekjaar. Bij veel bedrijven is het boekjaar gelijk aan het kalenderjaar, dus het is weer tijd om deze gegevens te verzamelen en aan ons te verstekken. Via onderstaande button kunt u een Excel-bestand downloaden. Deze kunt u, nadat u de voor u geldende gegevens heeft ingevuld, mailen naar agro@vanoers.nl.

Download het document

Regeling willekeurige afschrijvingen op nieuwe investeringen

Op 27 december 2022 is de Eindejaarsregeling 2022 gepubliceerd. Hierin is ook de regeling voor willekeurige afschrijvingen voor nieuwe bedrijfsmiddelen vastgelegd. Maximaal 50% van de aanschaffings- of voortbrengingskosten van nieuwe bedrijfsmiddelen kan willekeurig worden afgeschreven. Hierbij geldt dat u de verplichting tot aanschaf in 2023 moet zijn aangegaan. U tekent bijvoorbeeld de offerte of opdrachtbevestiging in het jaar 2023.

Digitaal en realtime Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM)

Vanaf begin dit jaar mag er geen gebruik meer gemaakt worden van het papieren Vervoersbewijs dierlijke mest (VDM). Bent u van plan om dit jaar dierlijke mest aan of af te voeren, zorg er dan voor dat u uw account bij e-CertNL heeft geactiveerd. Dit doet u door met uw e-Herkenning in te loggen op www.E-cert.nl en voor de activering dit stappenplan te volgen.

Tegemoetkoming energiekosten (TEK): een update

Begin november hebben wij u geïnformeerd over de regeling tegemoetkoming energiekosten (TEK). Inmiddels is de regeling nader uitgewerkt en willen wij u een update geven. De minimale energie-intensiteit is onder andere aangepast. Deze is van 12,5% naar 7% verlaagd. De volledige update leest u hier.

Subsidie bij aankoop nieuwe elektrische personenauto

Koopt of least u als particulier een nieuwe elektrische personenauto in 2023, dan komt u in aanmerking voor een subsidie van € 2.950. Gaat het om een gebruikte elektrische auto, dan is het subsidiebedrag € 2.000. De offerte of opdrachtbevestiging moet u niet eerder dan 1 januari 2023 hebben getekend. Een andere voorwaarde is dat de oorspronkelijke nieuwprijs van de auto tussen de € 12.000 en € 45.000 (inclusief bpm en btw) moet liggen. Ook mag u de auto pas na drie jaar verkopen en moet de auto een actieradius van minimaal 120 kilometer hebben. Inmiddels staat de aanvraag open. Wees er tijdig bij, zodat u er niet naast grijpt zodra de subsidiepot leeg is.

0% btw op groente en fruit: een update

Tot op heden is groente en fruit nog steeds belast tegen het verlaagde tarief van 9% btw. Vanwege wet- en uitvoeringstechnische redenen zal het btw-nultarief niet eerder dan 1 januari 2024 worden ingevoerd. Nader onderzoek is nodig om te bezien of deze datum inderdaad haalbaar is. Ook vindt het kabinet het niet verantwoord om in de tussentijd al een btw-nultarief op onbewerkte groente en fruit in te voeren. Dit omdat bijvoorbeeld de definitie ‘onbewerkte groente en fruit’ nog niet voldoende is afgebakend. Voor de gevolgen van het btw-nultarief voor ondernemers in de groente- en fruit sector verwijzen wij u graag naar het volledige artikel.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!