Vanoers.nlAgroAgroflits week 10

Agroflits week 10 

Agroflits week 10

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

Kabinet verlaagt schenkingsvrijstelling eigen woning per 1 januari 2023

De schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) wordt per 1 januari 2023 verlaagd naar € 27.231. Per 1 januari 2024 wordt de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning helemaal afgeschaft. Mensen tussen de 18 en 40 jaar kunnen dus alleen nog in 2022 een schenking voor de eigen woning krijgen van € 106.671. De schenking is belastingvrij als deze wordt gebruikt om een eigen woning te kopen, een verbouwing aan die woning te bekostigen of de hypotheekschuld op de eigen woning af te lossen. Heeft u het voornemen om dit jaar of de komende jaren te schenken voor de eigen woning of verwacht u een schenking te krijgen? Neem dan tijdig contact met ons op. Samen bekijken we de mogelijkheden om nog in 2022 gebruik te maken van de verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning.

De Nederlandse voedselvoorziening (nog) niet in het gedrang

Op 24 februari is Rusland binnengevallen in Oekraïne. Vanaf die dag is te merken dat in de hele wereld de import en export op zijn kop staat. In Nederland valt hierbij te denken aan granen, maïs en bloemen. Maar ook diergeneesmiddelen en landbouwvoertuigen staan bovenaan in de handelslijst met Oekraïne en Rusland. De oorlog laat zien hoe afhankelijk landen zijn geworden van elkaar en hoe belangrijk voedselzekerheid is. Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Het volledige artikel kunt u hier lezen.

Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB) ook voor grondverzet

In mei opent een subsidieregeling die gericht is op het elektrificeren van de bouw. Aanschaf van elektrische machines zoals kranen en shovels vallen onder deze regeling, evenals het ombouwen van dieselmachines naar elektrische aandrijving. Er moet een koopovereenkomst gesloten zijn met een ontbindende voorwaarde om in aanmerking te komen voor de SSEB. De exacte details volgen nog, maar vast lijkt te staan dat bedrijven met een SBI-code in de wegenbouw en stratenmaken, leggen van kabels en buizen, natte waterbouw, slopen van bouwwerken en grondverzet in aanmerking komen. Verricht u activiteiten in deze branche? Wij adviseren u om uw SBI-code bij uw Kamer van Koophandel inschrijving te controleren.

Saldoverschillen in de veehouderij

Onlangs is bekend geworden dat de verschillen per saldo in de veehouderij groter zijn geworden. Het gestandaardiseerde melkveebedrijf (103 melkkoeien met een gemiddelde melkproductie van 8.950 kilo per koe) heeft in januari 2022 een veel hoger saldo behaald, namelijk € 23.200. Dit is 21% hoger dan het langjarig gemiddelde van januari. Daar waar de melkprijs de afgelopen tijd is gestegen, hebben de varkens- en pluimveehouderij te maken met sterk stijgende voerkosten. Dit zorgt ervoor dat de saldoverschillen binnen de veehouderij verder uit elkaar liggen. Met de oorlog in Oekraïne, zal dit verschil naar alle waarschijnlijkheid nog groter worden.

Belastingteruggave buitenlandse werknemers

Werknemers die tijdelijk in Nederland werken maar hun thuisland in bijvoorbeeld Roemenië hebben, kunnen de in Nederland ingehouden belasting deels terugvragen. Hiervoor moeten ze aangifte inkomstenbelasting doen voor buitenlands belastingplichtigen. Veelal hebben zij echter geen DigiD-code om in te loggen. Via dit formulier kunnen ze gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen om zo alsnog een aangifte te kunnen indienen.

Mestruimte op percelen landbouwgrond

Wij krijgen de laatste tijd regelmatig vragen over de hoeveelheid mest die uitgereden mag worden op de in gebruik zijnde percelen bouwland en waar deze informatie teruggevonden kan worden. Lees het volledige artikel hier.

Plannen bedrijfsopvolgingsregeling en landbouwvrijstelling door het nieuwe kabinet

Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft aan de Tweede Kamer zijn planning doorgegeven voor de verwachte fiscale wetsvoorstellen in zijn kabinetsperiode. Lees het volledige artikel hier.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Directeur
Bekijk onze open-staande vacatures op Werken bij Van Oers.
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!