Vanoers.nlAgroDe Nederlandse voedselvoorziening (nog) niet in het gedrang

De Nederlandse voedselvoorziening (nog) niet in het gedrang 

Nederlandse voedselvoorziening

Op 24 februari is Rusland binnengevallen in Oekraïne, vanaf die dag is te merken dat in de hele wereld de import en export op zijn kop staat. In Nederland valt hierbij te denken aan granen, maïs, bloemen, maar ook diergeneesmiddelen en landbouwvoertuigen staan bovenaan in de handelslijst met Oekraïne en Rusland. De oorlog laat zien hoe afhankelijk landen zijn geworden van elkaar en hoe belangrijk voedselzekerheid is.

Forse prijsstijgingen

Sinds het begin van deze oorlog is al te zien dat zowel de olie- en gasprijzen als de kunstmestprijzen flink gestegen zijn. Daarnaast lieten de noteringen van Euronext in maart 2022 zien dat de tarweprijzen naar een recordhoogte van meer dan €350,- per ton zijn gestegen. Ongeveer 30% van de wereldwijde graanproductie komt uit Oekraïne en Rusland, Oekraïne wordt dan ook niet voor niets de ‘graanschuur’ genoemd.

Wanneer Oekraïne havens kwijt zou raken aan Rusland, kan dit betekenen dat de graanexport naar het Midden-Oosten en naar Afrika in een benarde toestand komt. Daarbij heeft de Franse minister Julien Denormandie nu al aangegeven dat de Europese Unie voedselvoorzienend moet worden en dat dit als doel in het nieuwe Europese landbouwbeleid moet komen.

Landbouwminister Staghouwer heeft onlangs in een overleg van Europese landbouwministers aangegeven nog geen problemen te verwachten voor de Nederlandse voedselvoorziening, aangezien er nog genoeg grondstoffen zijn. Wat wel zorgelijk is, zijn de toenemende gasprijzen voor bijvoorbeeld de glastuinbouw. Staghouwer vind het te vroeg om te oordelen wat er met de grootgebruikers van gas moet gebeuren. Vanaf het derde kwartaal in 2022 zou er op zijn vroegst gesproken kunnen worden over steunfondsen voor getroffen bedrijven.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Evelien Testers
Medewerker Accountancy
  • icon
Evelien Testers
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Evelien Testers
Evelien Testers | Medewerker Accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!