Regels omtrent vanggewas na mais
Teelt u mais op zand- en lössgronden of maakt u gebruik van derogatie in een met nutriënten verontreinigd gebied? Dan dient u na de oogst van de mais een voorgeschreven vanggewas te telen. Dit kan door onderzaaien (uiterlijk 1 oktober), zaaien direct na de oogst en het zaaien van wintergraan (uiterlijk 31 oktober). Er gelden verschillende regels voor snijmais en voor andere soorten mais. Het is van belang dat u in de gecombineerde opgave bij nateelt heeft aangegeven welk vanggewas u gaat telen en of u voor of na 1 oktober gaat inzaaien. Heeft u bij snijmais aangegeven dat u na 1 oktober gaat inzaaien dan heeft dit tot gevolg dat de betreffende nateelt volgend jaar als hoofdteelt dient te worden opgegeven. De nadere voorwaarden kunt u lezen op de website van de RVO.
Sectorupdate Boomkwekerij seizoen 2022-2023
Van Oers heeft de sectorupdate ‘Boomkwekerij’ over het seizoen 2022-2023 gepubliceerd. In dit rapport staan de financiële ontwikkelingen van het laatste seizoen in de boomkwekerijsector. We informeren u onder andere over de omzet- en exportontwikkeling, de arbeidskosten en de grondstofindex. Ook wordt de EBITDA in beeld gebracht en spreken we onze verwachtingen uit over het aankomende seizoen. Het rapport is te downloaden op onze website.
Energiebesparingsplicht uiterlijk 1 december indienen
Verbruikt uw bedrijf meer dan 25.000 m3 gas of 50.000 kWh elektra? Dan zal het u niet ontgaan zijn dat u moet gaan voldoen aan de informatieplicht. Bij een verbruik hoger dan 170.000 m3 gas of 10 miljoen kWh elektra moet u voldoen aan de onderzoeksplicht. Het gaat om het daadwerkelijke verbruik, dus niet om de gesaldeerde teruglevering. De kans dat u een rapportageverplichting heeft is daarmee aanzienlijk. De rapportage dient uiterlijk 1 december te worden ingediend bij het RVO. Wacht daar niet te lang mee! Onze adviseurs kunnen u hierbij ondersteunen.
SDE++ subsidie open tot 5 oktober
De subsidieregeling SDE++ voor onder meer zonnepanelen is nog geopend tot 5 oktober 2023. De regeling vergoedt het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktprijs over een periode van 15 jaar. Bij hoge elektriciteitsprijzen zal de subsidie nul zijn, maar wanneer de marktprijzen dalen heeft u, over de gehele periode van 15 jaar berekend, recht op een exploitatiebijdrage. Voor de aanvraag is een gedetailleerd legplan, een transportindicatie van de netleverancier en – indien u de zonnepanelen op een dak plaatst – een constructieberekening nodig.
Ondernemers voor de inkomstenbelasting: auto zakelijk of privé rijden?
Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan komt bij de aanschaf van een auto ongetwijfeld de vraag op of u de auto fiscaal gezien beter zakelijk of privé kunt rijden. Auto’s die minder dan 10% zakelijk gebruikt worden zijn verplicht privévermogen, bij meer dan 90% zakelijk gebruik is de auto verplicht ondernemingsvermogen. In alle andere gevallen is er sprake van keuzevermogen. Op deze regel is echter een uitzondering van toepassing. De auto is namelijk verplicht ondernemingsvermogen als er minder dan 500 kilometer privé wordt gereden en het aantal zakelijke kilometers groter is dan het aantal privékilometers. Indien de auto als ondernemingsvermogen wordt aangemerkt zijn alle kosten, lasten en afschrijvingen aftrekbaar. Indien de auto als privévermogen wordt aangemerkt dan betaalt u deze kosten vanuit privé, maar kunt u wel € 0,21 per kilometer als kosten in aftrek brengen voor zakelijke kilometers en woon-werkkilometers. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met uw adviseur.Â
Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.