Vanoers.nlAgroAgroflits week 32

Agroflits week 32 

Agroflits week 32

Lees hieronder het laatste agrarische nieuws.

RVO controleert wekelijks uw landbouwgrond

Het RVO controleert aan de hand van wekelijkse satellietbeelden of op een perceel landbouwactiviteiten plaatsvinden en dus subsidiabel is. Dit houdt in dat het RVO voor bouwland beoordeelt of er een subsidiabel gewas wordt geteeld en voor grasland of het tenminste éénmaal per jaar wordt beweid of gemaaid. Indien het RVO signaleert dat er geen landbouwactiviteit plaatsvindt op een perceel brengen zij u hiervan op de hoogte. U heeft dan twee weken de tijd om aan te tonen dat er wel landbouwactiviteiten plaatsvinden op het perceel of anders de gecombineerde opgave aan te passen c.q. het betreffende perceel in te trekken. Houd dus uw mail en/of brievenbus in de gaten en zorg dat u tijdig reageert.

Prinsjesdag en het Belastingplan 2024

Prinsjesdag is traditioneel de dag dat het kabinet de begroting en de Belastingplannen 2024 presenteert. Een deel van deze plannen is al aangekondigd via onder andere het Belastingplan 2023, de Voorjaarsnota en het wetsvoorstel Belastingplan 2024. Ondanks het feit dat het kabinet demissionair is en het een beleidsarm belastingplan zal worden, zijn er aanpassingen die toch doorgevoerd zullen worden. Wij houden u op de hoogte van de wijzigingen van de regering. Wilt u niets missen? Houd onze Prinsjesdagpagina dan goed in de gaten. Daarnaast nodigen wij u ook van harte uit om onze Prinsjesdagbijeenkomst op 20 september bij te wonen.

Actueel houden eco-activiteiten

Heeft u GLB-subsidie aangevraagd? Dan heeft u eind juli een mail ontvangen inzake het actueel houden van de bedrijfssituatie. Dit houdt in dat u veranderingen die plaatsvinden vanaf uw aanmelding tot en met 30 november zo snel mogelijk moet doorgeven in de gecombineerde opgave en in Mijn percelen. U kunt hierbij onder andere denken aan wijzigingen in de hoofdteelt, voorteelt of nateelt, de aankoop of verkoop van grond of een bedrijfsoverdracht.  Wanneer en hoe u de betreffende aanpassingen moet doorgeven is door RVO aangegeven in een infographic op hun website.

Subsidie voor geïntegreerde gewasbescherming

Op 1 september opent een subsidieregeling die gericht is op preventieve en niet-chemische maatregelen om geïntegreerde gewasbescherming te verbeteren. De subsidie bestaat uit twee onderdelen. Het eerste deel van de subsidie betreft een innovatief samenwerkingsproject tussen een landbouwbedrijf, een onderzoeksorganisatie en een loonwerk- of mechanisatiebedrijf. Voor dit deel is
€ 1,5 miljoen subsidie beschikbaar, 50% van de kosten zijn subsidiabel met een minimaal subsidiebedrag van € 10.000 en een maximum van € 125.000. Het tweede deel van de subsidie betreft investeringen door een landbouwbedrijf in machines die groenbemesters en vanggewassen vernietigen, maaien, onderwerken, frezen of verhakselen. Denk hierbij aan een ecoploeg, rotorkopeg, messenwals, messenrol of schijveneg. Voor investeringen is € 3,5 miljoen beschikbaar, met een minimum van € 5.000 en een maximum van € 125.000 subsidie per investering. U kunt subsidie aanvragen voor de kosten van één van beide onderdelen. De regeling werkt op volgorde van binnenkomst, dus zorg dat u er op tijd bij bent. Meer informatie vindt u op de website van het RVO.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!