Beleggen in of buiten de bv

Grafieken bekijken
beleggen in of buiten de bv door Van Oers Belastingadvies

Beleggen in of buiten de bv: wat is fiscaal het gunstigst?

U bent ondernemer en u wilt een deel van uw opgebouwd vermogen beleggen. Dat kan zowel binnen uw bv als daarbuiten. Wat fiscaal het meest gunstig is, hangt af van verschillende aspecten. En het zijn niet alleen ‘de koude cijfers’ die bepalen wat voor u de beste keuze is. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Beleggen binnen de bv

Beleggen kan binnen uw bestaande bv. Dit heeft invloed op het resultaat van de vennootschap. U betaalt vennootschapsbelasting over het resultaat van de beleggingen. Daarnaast mmoet u rekening houden met een aantal andere factoren. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als uw bedrijf in zwaar weer terechtkomt. Het is verstandig om zulke vragen mee te nemen in uw overwegingen.

Beleggen binnen een vbi*

U kunt uw beleggingen vanuit privé in een aparte entiteit onderbrengen, waarin verder geen ondernemingsactiviteiten plaatsvinden. Voor deze entiteit kan onder voorwaarden de status van “vrijgestelde beleggingsinstelling”, een vbi worden aangevraagd. In deze situatie betaalt u geen vennootschapsbelasting over het behaalde resultaat.

*(vrijgestelde beleggingsinstelling)

Beleggen in privé

U kunt overtollig kasgeld uit de bv halen en gebruiken om in privé te beleggen. Beleggingen buiten de bv vallen bij de belastingaangifte in box 3. Op de eerste dag van elk jaar wordt de waarde van uw bezittingen bepaald waarover u belasting betaalt. Ook als uw beleggingen geen rendement hebben opgeleverd, betaalt u dus belasting.

beleggen in of buiten de bv door Van Oers

Laat u adviseren door onze beleggingsadviseur

Om een verstandige keuze te maken tussen de verschillende alternatieven is het belangrijk dat we u leren kennen. Het gaat om meer dan alleen de rekenregels. Wat is uw visie, waar voelt u zich comfortabel bij? Ook moet rekening worden gehouden met een eventueel gewenste vermogensoverdracht aan de volgende generatie.

MEER WETEN?

Neem direct contact met ons op

Lenny Blaakman
Lenny Blaakman | Directeur fiscaal
Benieuwd hoe u het beste kunt beleggen?
Wij adviseren u graag. Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek