Vanoers.nlDienstenBelastingadviesFiscaal adviesAuto zakelijk of privé aanschaffen

Auto zakelijk of privé aanschaffen

Autosleutel afdragen
auto zakelijk of privé aanschaffen met belastingadvies Van Oers

Auto van de zaak of privé?

U heeft een auto nodig. Waar u mee voor de dag kunt komen bij klanten. En misschien wilt u er ook mee op vakantie. Zakelijk aanschaffen of privé?

Voordelen auto van de zaak ten opzichte van privé

Bij aanschaf van een nieuwe auto rijst de vraag: privé of zakelijk? Beide opties hebben voor- en nadelen. Het is verstandig deze goed in beeld te hebben, voordat u gaat kopen. Factoren die spelen: het type auto, de cataloguswaarde, het aantal kilometers dat u rijdt, het privé-gebruik en uw inkomen. Houd bij uw keuze ook rekening met de btw bij de aanschaf van een auto.

Auto zakelijk aanschaffen

Bij zakelijke aanschaf koopt het bedrijf de auto. Alle kosten zijn dan ook voor het bedrijf: aanschaf, verzekeringen, brandstof en onderhoud. Het bedrijf stelt de auto ter beschikking aan u. Dus voor woon-werkverkeer en ritten met een zakelijk doel. Gebruikt u de auto ook privé, dan beschouwt de Belastingdienst dat als inkomen en rekent een bijtelling over de cataloguswaarde van de auto.

auto zakelijk of privé aanschaffen met Van Oers

Fiscale bijtelling voor privé-gebruik

De bijtelling voor privé-gebruik is een verhoging van uw belastbaar inkomen. Hoeveel u moet aangeven hangt af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en wanneer het kenteken is afgegeven. Vanaf 2017 bedraagt het reguliere bijtellingspercentage 22%. Voor auto’s met een CO2-uitstoot van nihil bedraagt de bijtelling 4% indien zij rijden op waterstof. Voor nul-emissie-auto’s die niet op waterstof rijden (de electrische auto) geldt de 4% bijtelling slechts tot een cataloguswaarde van € 50.000. Voor het meerdere geldt het reguliere tarief van 22%.

auto zakelijk of privé aanschaffen met Van Oers

Alleen zakelijk rijden

Als u de auto alleen zakelijk gebruikt, heeft dat geen gevolgen voor uw inkomen. U mag dan jaarlijks maximaal 500 kilometer privé rijden met de auto. Het bijhouden van een nauwkeurige registratie van alle gereden kilometers is noodzakelijk. Bij twijfel rekent de Belastingdienst alsnog de bijtelling voor privé-gebruik van de auto bij uw inkomen. Gebruikt u een rittenregistratie met het “Keurmerk RitregistratieSysteem”, dan gaat de belastingdienst ervan uit dat de rittenregistratie sluitend is.

Auto privé aanschaffen

Bij aanschaf van een oudere auto is privé-aankoop vaak aan te raden. De bijtelling wordt namelijk over de cataloguswaarde berekend: cataloguswaarde is de nieuwwaarde van de auto, niet het aanschafbedrag. Ook als u veel zakelijke kilometers rijdt, kan privé-aankoop gunstig uitpakken vanwege de kilometervergoeding. Let wel: koopt u een auto privé dan zijn ook alle kosten privé.

MEER WETEN?

Neem direct contact met ons op

Lenny Blaakman
Lenny Blaakman | Directeur fiscaal
Weten of u beter een auto privé of zakelijk aan kunt schaffen?
Onze adviseurs staan voor u klaar. Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.
Neem contact op phone Terugbelverzoek