Reisbureauregeling en btw

Airport
reisbureauregeling met belastingadvies van van oers

Wat is de reisbureauregeling?

Het is nogal wat: u organiseert een reis door verschillende landen en moet in alle afzonderlijke landen de btw terugvragen. In de EU hoeft dat gelukkig niet, dankzij de reisbureauregeling.

Wanneer geldt een reisbureauregeling?

De benaming ‘reisbureauregeling’ klopt eigenlijk niet. Deze regeling is niet bedoeld voor bemiddelaars in reizen (reisbureaus), maar voor bedrijven die reizen organiseren. Touroperators bijvoorbeeld. Maar ook organisaties die feitelijk handelen als touroperator, zoals een sportvereniging die een reis naar een toernooi in het buitenland organiseert of een bedrijf dat een personeelsuitje over de grens aanbiedt. De reis hoeft niet eens per se naar het buitenland te gaan; de reisbureauregeling is ook toepasbaar bij reizen binnen Nederland.

reisbureauregeling met belastingadvies van van oers

Btw bij organiseren reizen

Bij het organiseren en ondernemen van een reis, neemt u vaak in meerdere landen producten en diensten af. U huurt gidsen in, regelt vervoer, reserveert restaurants, boekt hotels. Zo ontstaat een pakket aan diensten dat u, bijvoorbeeld, als één georganiseerde reis doorverkoopt. Als u de btw in alle afzonderlijke landen zou moeten terugvragen en afdragen, zou u veel tijd kwijt zijn aan administratie en aanvragen. Om dat binnen de EU te voorkomen is de reisbureauregeling in het leven geroepen. Let wel: voor (delen van) reizen buiten de EU gelden andere regels.

De reisbureauregeling gebruiken

Hoe werkt de reisbureauregeling? U berekent de btw niet over de volledige reissom, maar alleen over de winstmarge. U kunt kiezen uit te gaan van de winstmarge over het tijdvak van de aangifte of de winstmarge per reis. Een voorbeeld: als u voor € 1.000 diensten inkoopt, die u als reis voor € 1.200 verkoopt, dan berekent u 21% btw uit € 200. De btw die u heeft betaald over het inkoopbedrag, kunt u niet terugvorderen.

Meer weten?

Neem direct contact met ons op

anja vriends
Anja Vriends | Btw-specialist
Vragen over de btw reisbureauregeling?
Met alle plezier helpen we u vooruit. Heeft u vragen over de reisbureauregeling? Neem gerust vrijblijvend contact op met een van onze btw-specialisten.
Neem contact op phone Terugbelverzoek