Onroerend goed en btw

Sleutelbos
btw-advies over onroerend goed

Onroerend goed: voorkom dat u te veel btw betaalt

Btw en onroerend goed. Dat is een combinatie die vraagt om nauwkeurige aandacht. Want u betaalt al snel teveel btw of overdrachtsbelasting. Met andere woorden: er bestaat een gerede kans dat u veel minder geld kwijt hoeft te zijn aan belasting dan u wellicht denkt.

Belasting bij overdracht kantoorpanden

Wanneer bent u btw verschuldigd bij levering van onroerend goed, zoals kantoorpanden? U bent btw verschuldigd bij de overdracht van een nieuw pand. Hierbij geldt het hoge btw-tarief van 21%. Bij de overdracht van bestaande panden is geen omzetbelasting verschuldigd, maar wordt 6% overdrachtsbelasting geheven.

btw-advies over onroerend goed

Uitzonderingen bij onroerend goed

Of de Belastingdienst een pand als nieuw of bestaand aanmerkt, hangt af van meerdere factoren. Wat bijvoorbeeld als een leegstaand kantoorpand wordt omgebouwd tot woningen? Is het dan na de verbouwing een nieuw of een bestaand pand? Zo zijn er veel meer voorbeelden te bedenken. Win daarom meteen aan het begin van een verbouwingstraject advies in over de fiscale mogelijkheden en implicaties.

Belastingadvies over overdracht kantoorpand

Al u onroerend goed wilt verkopen of juist aanschaffen, dan kunt u met ons fiscale advies gefundeerd de onderhandelingen aangaan. Als er overleg nodig is met de Belastingdienst dan zijn wij hiervoor de aangewezen partij. Bijvoorbeeld om de betrokken belastinginspecteur te overtuigen van onze fiscale zienswijze op de door u voorgenomen transactie. Dan weet u vooraf waar u aan toe bent.

Btw over arbeid en materiaal

Bij nieuwbouw en renovatie hebben bijvoorbeeld woningcorporaties, bouwbedrijven en projectontwikkelaars te maken met arbeid en materiaal. Bouwbedrijven werken vaak met eenheidsprijzen. Hoe zit het dan precies met de omzetbelasting? Want voor arbeid geldt –onder voorwaarden- het lage tarief (9%) en voor materiaal het hoge tarief (21%). Het is belangrijk om bij nieuwbouw- en renovatietrajecten tijdig nauwkeurig te kijken naar de btw. Om discussie met de Belastingdienst te voorkomen.

Meer weten?

Neem direct contact met ons op

Thijs Bijlard
Thijs Bijlard | Directeur fiscaal
Vragen over onroerend goed en btw?
Met alle plezier helpen we u vooruit. Heeft u vragen over onroerend goed en btw? Neem gerust vrijblijvend contact op met een van onze btw-specialisten.
Neem contact op phone Terugbelverzoek