Loonbelasting voor uw onderwijsinstelling

Sparen in pot
Loonbelasting met Van Oers Onderwijs

Wat betekent de loonbelasting voor het onderwijs?

Vandaag de dag is loonadministratie voor een werkgever geen eenvoudige zaak meer. Arbeidsrecht, loonbelasting en sociale zekerheid zijn complexe onderwerpen. Onderwijsinstellingen hebben bovendien ook nog eens te maken met continu veranderende wet- en regelgeving en krapper wordende budgetten. Kennis van zaken is dan ook een absolute vereiste. Bij Van Oers Onderwijs vindt u dit. Onze mensen hebben jarenlange ervaring in de onderwijsbranche. Wij zorgen ervoor dat u up-to-date blijft en adviseren u altijd over de beste optie in uw situatie. Dat is een zorg minder.

Loonbelasting met Van Oers Onderwijs

Werkkostenregeling voor uw onderwijsinstelling

De werkkostenregeling heeft als uitgangspunt dat alles wat een werkgever aan een werknemer in geld of in natura verstrekt of vergoedt (in eerste instantie) loon vormt. De werkgever mag 1,2% (2017) van de totale loonsom gebruiken voor onbelaste vergoedingen aan werknemers (de ‘vrije ruimte’). De onbelaste vergoeding mag de werkgever (in redelijkheid) naar eigen inzicht verdelen over de werknemers. Als de werkgever in totaliteit meer dan 1,2% van de totale loonsom vergoedt, dan wordt het meerdere tegen 80% in de eindheffing van de loonheffing betrokken. Dit betekent dat de werkgever de kosten van de belasting voor zijn rekening neemt en derhalve niet bij de werknemer wordt belast. De werkgever heeft onder de werkkostenregeling achteraf dus geen keuzemogelijkheid meer om het te belasten bij de werknemer.

Op de regel dat alle vergoedingen en verstrekkingen onder het forfait van 1,2% van de totale loonsom vallen, gelden de navolgende uitzonderingen:

  • Intermediaire kosten
  • Nihil waarderingen
  • Gerichte vrijstellingen

Overige vergoedingen en verstrekkingen dient u aan te wijzen als werkkosten of als belast loon voor de werknemer. Deze keuze moet vaststaan op het moment van het vergoeden of verstrekken. Onze specialisten adviseren u graag.

Loonbelasting met Van Oers Onderwijs

Vergoeding vervoer in het onderwijs

De meeste van uw medewerkers maken verschillende reiskosten, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer, zakelijke reizen of studiereizen. Met eigen of met het openbaar vervoer. Of en hoe u deze kosten moet vergoeden, hangt van de situatie af en is soms lastig te bepalen. De specialisten van Van Oers Onderwijs kunnen u bij elk vraagstuk op dit gebied snel en vakkundig van dienst zijn.

automotive corporate finance

Loonbelasting met Van Oers Onderwijs

Loonscan voor uw onderwijsorganisatie

Hoe goed u binnen uw onderwijsinstelling uw loonadministratie ook uitvoert, er is altijd een kans dat er ergens iets verkeerd gaat. Met name op het gebied van loonbelasting en premieheffing sociale verzekeringen loopt u als werkgever risico’s. Dat kan betekenen dat u bij een controle naheffingsaanslagen krijgt opgelegd, vaak met een boete. Wilt u op een snelle manier weten of alles in orde is? Wij kunnen dat direct voor u checken door middel van een volledige of gedeeltelijke loonscan. Tijdens een loonscan kijken we onder andere naar:

  • Uw arbeidsovereenkomsten
  • Toepassing van de cao
  • Loonbetaling aan derden (zzp’ers)
  • Betaling toezichthouders
  • Kostenvergoedingen en declaraties
  • Administratieve verplichtingen en de verwerking ervan
  • Inlenersaansprakelijkheid
  • Loon in natura
  • Eindheffingen

Ook kunnen we controleren of de premies werknemersverzekeringen correct zijn verwerkt én of u optimaal gebruikmaakt van subsidieregelingen en premiekortingen.

Klanten die u voor zijn gegaan

Samenwerking met Van Oers Onderwijs

Sandra van Es
Sandra van Es | Directielid fiscaal
Weten wat de loonbelasting voor uw onderwijsinstelling inhoudt
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter. Het kennismakingsgesprek is vrijblijvend en kosteloos.