Vanoers.nlDga en familiebedrijvenWat is een compagnonverzekering?

Wat is een compagnonverzekering? 

Elkaar een boks geven

Een compagnonverzekering is in feite een bijzondere vorm van een overlijdensrisicoverzekering. In het vervolg van dit artikel leggen wij aan u uit wat een compagnonverzekering is en welk doel zij dient.

Problemen die zich kunnen voordoen

Bij het overlijden van één van de compagnons/zakenpartners is de situatie meestal zo, dat de andere compagnon(s) het recht hebben om de aandelen van de overledene over te nemen, om de continuïteit van de onderneming te waarborgen en de erfgenamen niet met de bedrijfsvoering op te zadelen. Vaak is de koopsom, verbonden aan het overnamerecht, echter van een dusdanige hoogte, dat de compagnon(s) dit niet kunnen betalen of een financiering moeten aangaan, met de bijbehorende jaarlijkse financieringslasten.

Een compagnonverzekering is in feite een bijzondere vorm van een overlijdensrisicoverzekering. In het vervolg van dit artikel leggen wij aan u uit wat een compagnonverzekering is en welk doel zij dient.

De oplossing: een compagnonsverzekering

De compagnons kunnen hier echter een voorziening voor treffen. Dit risico is over het algemeen relatief eenvoudig af te dekken door een compagnonverzekering af te sluiten. Hierbij sluiten de compagnons overlijdensrisicoverzekeringen op elkaars leven. Als één van de compagnons komt te overlijden wordt een bedrag uitgekeerd aan de ‘overblijvende’ compagnon(s).

De compagnonverzekering moet wel zorgvuldig worden geformuleerd om nadelige fiscale verrassingen te voorkomen. Het is daarom belangrijk de compagnonverzekering ‘kruislings’ te sluiten. Dat betekent dat de ene compagnon de premie op het leven van de ander betaalt. Daarmee wordt voorkomen dat de uitkering bij overlijden belast wordt met successierecht. Wanneer de premie namelijk niet uit het vermogen van de overledene is onttrokken, dan hoeft de begunstigde over de uitkering geen erfbelasting te betalen. De premie van de compagnonverzekering is niet aftrekbaar in de inkomstenbelasting en de uitkering is daarvan vrijgesteld.

De premie is afhankelijk van de duur van de verzekering, de leeftijd en de gezondheid van de verzekerde(n) bij aanvang en of sprake is van een roker of niet-roker.

Looptijd, tussentijdse toetsing en onderbouwing

De looptijd van de compagnonverzekering eindigt in de regel op het moment dat de vennoot of aandeelhouder wil terugtreden. Vaak is dat de pensioendatum. De verzekering kan zowel een gelijkblijvend als dalend karakter hebben. Gedurende de looptijd van de verzekering zijn er momenten waarop de compagnonverzekering opnieuw beoordeeld dient te worden. Bijvoorbeeld door wijzigingen in visie en strategie, de economische waarde van het bedrijf of de aandelen, de financiële positie van het bedrijf, uitbreiding van het aantal compagnons of het bijkopen van aandelen.

Bij hoge verzekerde bedragen zijn er mogelijk aanvullende gegevens nodig voor de verzekering. Denk hierbij aan een inkomensverklaring en/of een accountantsverklaring betreffende de waarde van de aandelen, dan wel van de V.O.F. of maatschap.

Wie is verzekerde, verzekeringnemer en begunstigde?

De verzekering moet aansluiten bij de organisatiestructuur van het bedrijf. Is er een holdingstructuur waarbij de aandelen van de gezamenlijke B.V. in een persoonlijke B.V. zijn ondergebracht? Dan zal de persoonlijke B.V. verzekeringnemer moeten zijn (zie figuur 1).

Figuur 1

Holding A (verzekeringnemer) sluit een overlijdensrisicoverzekering op het leven van Klant B (verzekerde). Holding B (verzekeringnemer) sluit een overlijdensrisicoverzekering op Klant A (verzekerde). De begunstigden zijn de verzekeringnemers (Holding A en B).

Hebben de aandelen of het belang betrekking op een maatschap of een V.O.F., dan dienen de verzekeringen in privé afgesloten te worden (zie figuur 2).

Figuur 2

Klant A (verzekeringnemer) sluit een overlijdensrisicoverzekering op het leven van Klant B (verzekerde). Klant B (verzekeringnemer) sluit een overlijdensrisicoverzekering op het leven van Klant A (verzekerde). De begunstigden zijn de verzekeringnemers (Klant A en B).

Een variant: de keymanverzekering

De compagnonverzekering kan ook worden gebruikt voor verzekering van het financiële risico, dat het overlijden van een sleutelfiguur binnen de onderneming met zich meebrengt.

Als een sleutelfiguur wegvalt, moet de onderneming door dat verlies vaak (tijdelijk) vervangende arbeidscapaciteit inhuren. Een keymanverzekering wordt door de onderneming gesloten op het leven van de betreffende medewerker en keert aan het bedrijf een bedrag uit waarmee de continuïteit gedurende een bepaalde periode gewaarborgd kan worden. Deze polis kan ook worden overwogen vanwege de verantwoordelijkheid jegens de medewerkers, die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de continuïteit van de onderneming. In de keymanverzekering kan ook een dekking voor het risico van arbeidsongeschiktheid worden meegenomen.

Een compagnonverzekering kan een uitstekende oplossing zijn om bij een onverhoopt overlijden van uw of uw compagnon de continuïteit van uw bedrijf te waarborgen. Uw pensioenadviseur van Van Oers is u graag van dienst bij uw advisering over dit onderwerp.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

lenny blaakman
Lenny Blaakman | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.