Vanoers.nlWat gebeurt er als mijn partner en ik gaan scheiden?
Wat gebeurt er als mijn partner en ik gaan scheiden?

Een echtscheiding brengt vaak veel emotie en een vervelende tijd met zich mee.

Van belang is dat de financiƫle en fiscale gevolgen goed geregeld worden. Op dat moment is het fijn om bijgestaan te worden door een professional. Door de emoties is het vaak lastig om objectief naar de situatie te kijken. Hierdoor kan je te snel beslissingen nemen waar je later spijt van krijgt.

 

Fiscale gevolgen

Een echtscheiding kan verschillende fiscale gevolgen met zich mee brengen die op het eerste oog wellicht niet allemaal inzichtelijk zijn. Zo worden de bezittingen en schulden verdeeld.

Vraag is hoe deze verdeling plaats moet vinden. Zijn er huwelijksvoorwaarden en wat stond hier in? Met andere woorden: zijn deze wel nageleefd? Het is aan te raden om zorg te besteden aan het opmaken van de huwelijksvoorwaarden maar ook tijdens het huwelijk hier regelmatig naar te kijken. Als dan het moment aanbreekt en er een echtscheiding komt dan kom je op dat gebied niet voor verrassingen te staan. Verder kan je voordat je het besluit neemt om te scheiden nog eens kijken of er misschien nog wat veranderd dient te worden in de huwelijksvoorwaarden om tot een verdeling te komen die voor beide partijen beter is. Zorg dus dat je zo snel mogelijk wordt bijgestaan door iemand die kan helpen met de verschillende vragen die leven.

 

Verdeling

Als uiteindelijk duidelijk is hoe alles verdeeld wordt, wie het huis krijgt en hoe de zorg voor de kinderen verdeeld wordt, is het van belang om dit ook fiscaal te toetsen. Je wil namelijk niet voor de vervelende verrassing komen te staan dat de Belastingdienst stelt dat er sprake is van een schenking, dan wel dat bepaalde aftrekposten niet verrekend kunnen worden via de aangifte inkomstenbelasting omdat het convenant niet juist is opgemaakt.

 

Alimentatie

Naast de verdeling van het vermogen kan er tevens alimentatie verschuldigd zijn. De hoogte hiervan is afhankelijk van het inkomen, vermogen en de levensstandaard die men tot het moment van echtscheiding gewend was. Sinds kort zijn er nieuwe regels ten aanzien van de partneralimentatie. Het is echter wel zo dat deze niet gelden in de situatie dat men heel lang bij elkaar is of sprake is van erg jonge kinderen. Daar zal per situatie beoordeeld moeten worden wat een redelijke termijn van alimentatie betaling is.

 

Meer informatie of hulp nodig?

Loopt het allemaal niet zo lekker thuis en zit een echtscheiding mogelijk in het verschiet? Neem contact met ons op zodat wij jullie kunnen bijstaan in deze periode. Zodat er achteraf niet gedacht hoeft te worden: had ik het maar anders geregeld.

Lenny Blaakman
Lenny Blaakman
Directeur fiscaal
Direct contact

Van Oers Belastingadvies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.