Vanoers.nlKan ik mijn auto beter zakelijk of privé rijden?
Kan ik mijn auto beter zakelijk of privé rijden?

Waarschijnlijk heeft iedere ondernemer zich wel eens deze vraag gesteld: Koop ik mijn auto nu zakelijk of privé? Wat is voor mij de voordeligste optie? Bij Van Oers gaan wij graag persoonlijk met u in gesprek om deze vraag te beantwoorden. Iedere situatie is tenslotte uniek.

 

Auto voor zakelijke doeleinden

Ten eerste komt de vraag aan de orde óf een auto zakelijk gekocht mag worden. Wordt deze auto voor zakelijke doeleinden (tenminste 10%) gebruikt? Zo ja, dan gaan we de auto, het gebruik en de bijkomende kosten nader bekijken.

Voordelen

Het grote voordeel van een zakelijke auto is dat de autokosten en afschrijving van de auto ten laste van de winst mogen worden gebracht. Daarnaast kan de btw bij de aanschaf van de auto worden teruggevraagd en betekent zakelijk gebruik bij bestelauto’s een aanzienlijk lagere heffing van motorrijtuigenbelasting.

Nadelen

Het nadeel is de zogenaamde bijtelling privégebruik. Deze bijtelling is een heffing in de inkomsten- en omzetbelasting vanwege de voordelen die het gebruik van de auto in privé biedt. Het antwoord op de vraag “privé of zakelijk” is niet eenvoudig. Er gelden momenteel diverse fiscale regimes voor verschillende autotypes. Zo worden oldtimers, elektrische-, hybride-, bestel- en overige personenauto’s (mede afhankelijk van het jaar waarop zij voor het eerst de weg op zijn gegaan) fiscaal anders behandeld.

 

Fiscaal voordelig

Belangrijk is dat het voordeel (aftrek van kosten) opweegt tegen het nadeel (bijtelling). Om deze afweging te maken zijn onder andere van belang: de cataloguswaarde van de auto, het bijtellingspercentage dat op het model van toepassing is, hoeveel zakelijke kilometers er op jaarbasis worden gereden en welke overige kosten zoals verzekeringen en motorrijtuigenbelasting worden verwacht. Deze vergelijking biedt vervolgens een indicatie van wat fiscaal de voordeligste optie is.

Overigens kan de bijtelling worden voorkomen door op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé te rijden. Dit moet aangetoond worden door een sluitende kilometeradministratie. Voor u brengt dit weliswaar een administratieve last mee, maar biedt wel de voordelen van een zakelijke auto (kostenaftrek) en voorkomt de bijtelling.

 

Zakelijke kilometers declareren

Als blijkt dat een aankoop in privé voordeliger is, dan is het in ieder geval mogelijk om zakelijke kilometers te declareren bij uw onderneming. Een vergoeding van € 0,19 per kilometer is aftrekbaar in de onderneming en bij u onbelast.

 

Meer informatie

Mocht u met deze vraag rondlopen, neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek om een passend antwoord te geven.

Bart Schijns
Bart Schijns
Manager fiscaliteit
Direct contact
Van Oers Belastingadvies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.