Vanoers.nlIs mijn testament nog up-to-date?
Is mijn testament nog up-to-date?

Een testament, voor velen is het niet het favoriete onderwerp. Toch is het van belang om alles goed te regelen voor de tijd dat je er niet meer bent.

In een testament kun je regelen wie het vermogen dat jij hebt opgebouwd dient te krijgen. Dit kan over een aantal erfgenamen verdeeld worden maar ook heel specifiek beschreven worden; zoals het antieke kastje dat je aan een nichtje wil nalaten of bijvoorbeeld een bedrag aan een goed doel.

 

Bedrijfsopvolging in testament?

Een ondernemer heeft nog een extra zorg, namelijk het voortbestaan van de onderneming. Naast het feit dat hier veel voor geregeld kan worden bij de onderneming zelf is het ook van belang om hier iets over op te nemen in het testament. Het kan zo zijn dat één van de kinderen de beoogd bedrijfsopvolger is, deze zoon of dochter dient hier dan wel de mogelijkheid toe te krijgen en de onderneming gelegateerd te krijgen middels het testament. De volgende vragen hierbij zijn: moet deze bedrijfsopvolger hier nog een bedrag voor betalen, en wat is de compensatie voor de andere kinderen?

 

Besparing van de te betalen erfbelasting

In aanvulling op het verdelen van vermogen kun je in het testament ook zaken als voogdij of bewind regelen. Naast het feit dat je vastlegt wie wat dient te krijgen kan je in het testament ook een optimale fiscale uitwerking maken en dus een besparing van de te betalen erfbelasting creëren.

 

Updaten testament

Ook op het moment dat je al een testament hebt opgemaakt kan het noodzakelijk zijn om deze te wijzigen. Hoe lang kan een testament in de kluis blijven liggen voordat hier toch eens naar gekeken moet worden?

Wijzigen in de privésituatie

Het is goed om toch eens te kijken naar het oude testament op het moment dat er wijzigingen in uw privé situatie optreden. Bent u in het afgelopen jaar getrouwd, gescheiden, ouder of ondernemer geworden, dan is het verstandig om uw testament nog eens na te kijken. Het is van belang dat deze wijzigingen ook op een juiste manier in uw testament worden vertaald. U moet er niet aan denken dat uw ex-partner nog als erfgenaam is benoemd. Of de onderneming niet naar de beoogd bedrijfsopvolger gaat.

Eens in de vijf jaar

Sowieso raden wij aan om eens in de vijf jaar uw testament te laten beoordelen. De wetgeving verandert regelmatig en hiermee kan dit mogelijk ook leiden tot ongewenste gevolgen van uw oude testament.

 

Meer informatie of hulp nodig?

Wij kijken graag samen met u hoe we uw testament kunnen optimaliseren en hiermee ook een besparing van te betalen erfbelasting kunnen realiseren.

Lenny Blaakman
Lenny Blaakman
Directeur fiscaal
Direct contact
Van Oers Belastingadvies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.