Vanoers.nlIs een privacy structuur iets voor mij?
Is een privacy structuur iets voor mij?

Er bestaat bij (vermogende) dga’s/ondernemers al geruime tijd belangstelling voor privacy structuren. Dat is ook niet zo gek want er is veel openbare informatie over het vermogen van de dga online beschikbaar. Er zijn genoeg redenen te bedenken om daar wat aan te doen.

 

Welke informatie is er zoal openbaar?

De jaarcijfers van de B.V. (ook de holding) zijn in het handelsregister op te vragen, in het kadaster is te zien welk vastgoed de DGA in eigendom heeft en of hier een hypotheek op rust, op WOZ-waardeloket is de waarde van woningen terug te vinden, in het UBO-register is (straks) te zien wie de uiteindelijke eigenaar van een B.V. is en via Google of de media (Quote) is uiteraard ook verrassend veel te vinden.

 

Waarom anonimiseren?

Alleen al de interesse van criminelen in vermogende dga’s kan voldoende reden zijn voor de dga en zijn gezin om over te gaan tot anonimisering van het vermogen. Maar ook concurrenten, zakelijke relaties of familie kunnen ongewenste interesse hebben in de omvang van het vermogen van de dga. In de praktijk zie je ook vaak dat er bij een verkoop van een bedrijf gekozen wordt voor anonimisering.

 

Wat is anonimiseren?

Om te beginnen is een privacy structuur er niet op gericht om de openheid richting de Belastingdienst te beperken. Er vindt juist vooraf afstemming met de inspecteur plaats. Anonimiseren is ook niet gericht op belastingbesparing.

Centraal staat het (deels) anonimiseren van de omvang van het vermogen. De achterliggende eigenaar zal in de regel wel bekend blijven in de openbare registers. Als de omvang van het vermogen echter niet meer inzichtelijk is, wordt daarmee de gewenste anonimisering bereikt.

 

Hoe anonimiseren?

De Open Commanditaire Vennootschap (Open CV) of een Open fonds voor gemene rekening (OFGR) zijn in de praktijk hiervoor de geijkte hulpmiddelen. Beide zijn vennootschapsbelastingplichtig, maar hoeven geen jaarrekening te deponeren in het handelsregister. Het vermogen dat deze entiteiten bezitten hoeft derhalve niet openbaar gemaakt te worden. Daarmee wordt het anonimiseren van de omvang van het vermogen bereikt.

 

Meer informatie of begeleiding?

De nadere aandachtspunten en techniek van de Open CV of OFGR spreken we graag met u door tijdens een gesprek. Uw wensen staan namelijk voorop.

Vervolgens begeleiden en adviseren we u graag naar een optimale juridische en fiscale oplossing.

willem bakker
Willem Bakker
Senior belastingadviseur
Direct contact
Van Oers Belastingadvies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.