Vanoers.nlHoe kunnen wij erfbelasting besparen?
Hoe kunnen wij erfbelasting besparen?

Erfbelasting is uiteindelijk verschuldigd over de erfenis. De tarieven lopen uiteen van 10% tot 40% over het door de erfgenamen ontvangen bedrag.

Afhankelijk van de eigen wensen van de toekomstig erflater is mogelijk om een planning te maken. Dit begint uiteraard met het inzicht welk vermogen er naar verwachting bij overlijden aanwezig zal zijn en of er dus wel actie vereist is. U moet uiteraard wel de dromen kunnen realiseren die u zelf heeft.

 

Besparingsmogelijkheden

Zodra is vastgesteld welk vermogen u niet zelf nodig heeft, is het mogelijk om te kijken naar andere besparingsmogelijkheden.

Deze mogelijkheden beginnen met het up-to-date maken van het testament en de eventuele huwelijkse voorwaarden. Door gebruik te maken van alle opties in het huwelijksvermogensrecht en het erfrecht kan vaak al veel erfbelasting worden bespaard zonder dat schenkingen moeten worden gedaan vanuit uw beschikbare vermogen.

 

Schenkingen

Mocht uit uw planning blijken dat er voldoende vermogen is om te gaan denken aan schenkingen dan zijn hier ook diverse mogelijkheden voor. Allereerst zijn er diverse vrijstellingen in de schenkbelasting.

Verbetering of aflossing eigen woning

De grootste hierbij is een schenking die de ontvanger gebruikt voor de aanschaf en/of verbetering van de eigen woning of aflossing van de eigen woning schuld. Deze vrijstelling is in 2020 € 103.643.

Schenking onder schuldigerkenning

Een andere veel gebruikte mogelijkheid is het schenken onder schuldigerkenning. Hierbij wordt een bedrag geschonken, maar niet daadwerkelijk overgemaakt. Jaarlijks moet over dit bedrag daadwerkelijk 6% worden betaald. Deze 6% is jaarlijks een onbelaste vermogensoverdracht!

 

Inzicht

Om te kunnen gaan denken aan de fiscaal vriendelijke mogelijkheden om vermogen over te dragen, is inzicht van doorslaggevend belang. In hoeverre zal er eigenlijk erfbelasting verschuldigd zijn bij een onverhoopt overlijden?

 

Meer informatie

Wij adviseren u graag om dit inzicht te verkrijgen en om gebruik te kunnen maken van alle mogelijkheden. Het schenken bij leven en meemaken van wat de kinderen hiermee kunnen doen, wordt namelijk ook vaak als waardevol ervaren!

martin ceelen
Martin Ceelen
Senior belastingadviseur
Direct contact
Van Oers Belastingadvies
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.