Vanoers.nlHR SolutionsActieve rol vereist van werkgever bij vakantieplanning

Actieve rol vereist van werkgever bij vakantieplanning 

Rol-werkgever-vakantieplanning

Het Europese Hof van Justitie heeft onlangs geoordeeld dat de werkgever een vergaande inspanningsplicht heeft om een werknemer daadwerkelijk vakantieverlof te laten opnemen.

Vervallen wettelijke vakantiedagen

De Nederlandse wetgeving is (of lijkt) duidelijk: zes maanden na het kalenderjaar van opbouw vervallen de wettelijke vakantiedagen. Dat is alleen anders als de werknemer redelijkerwijs niet in staat is geweest vakantie op te nemen. Op basis van deze wetgeving was de gedachte dat de werknemer die uit eigen beweging geen vakantie opneemt hoewel dat wel kon, na verloop van de voorgeschreven zes maanden geen aanspraak meer kon maken op de opgebouwde vakantiedagen.

 

Uitspraak

In de uitspraak van het Hof van Justitie is echter geoordeeld dat er niet van mag worden uit gegaan dat de aanspraak op de wettelijke vakantiedagen vervalt als de werkgever geen inspanning heeft gedaan om de werknemer vakantie te laten opnemen. Het oordeel van het Hof van Justitie gaat over een Duitse werkgever, maar heeft ook relevantie voor Nederlandse werknemers en werkgevers. Ook van Nederlandse werkgevers mag worden verwacht dat zij zich actief inspannen om werknemers vakantieverlof te laten opnemen. Als zij dat niet doen, kan worden geoordeeld dat de opgebouwde vakantiedagen niet komen vervallen, ook al is de zes maanden-vervaltermijn overschreden.

 

Informeren werknemers

Omdat u als werkgever moet bewijzen dat u uw werknemers daadwerkelijk in staat heeft gesteld om (wettelijke) vakantiedagen op te nemen, is het raadzaam om uw werknemers schriftelijk en proactief te informeren. Daarbij is het verstandig om op te nemen dat u hen de mogelijkheid geeft om de vakantiedagen alsnog op te nemen, bij gebreke waarvan de vakantiedagen na de periode van zes maanden zullen komen te vervallen. Indien de werkgever zijn inspanningsplicht niet kan aantonen, kan de werkgever geen (succesvol) beroep doen op de wettelijke vervaltermijn.

Uitspraak: HvJ EU 6 november 2018, C-684/16, ECLI:EU:C:2018:874 (Max-Planck)

 

Meer informatie

Meer weten? Neem contact op met Suzy Buijzen of David van Nassau van onze vestiging Etten-Leur.

david van nassau
David van Nassau
Manager juridisch advies
Contact
  • icon
david van nassau
David van Nassau
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

david van nassau
David van Nassau | Manager juridisch advies
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.