Vanoers.nlDga en familiebedrijvenStakingslijfrente na de 72-jarige leeftijd

Stakingslijfrente na de 72-jarige leeftijd 

Pion omstoten

Steeds vaker zien onze klanten zich tegenwoordig genoodzaakt om langer door te blijven werken. Soms wordt er zelfs doorgewerkt tot na de 72-jarige leeftijd. Dit kan ook het geval zijn indien u ondernemer bent in een eenmanszaak, v.o.f., maatschap of andere onderneming volgens de Wet Inkomstenbelasting 2001 (hierna: Wet IB 2001).

Daarbij kan het gewenst zijn dat, indien uiteindelijk toch gestaakt wordt na de 72-jarige leeftijd, de belastbare winst wordt gedrukt door middel van een stakingslijfrente. Dit zal zeker het geval zijn indien er nog een aanzienlijk bedrag aan oudedagsreserve is opgebouwd.

In de Wet IB 2001 is bepaald dat de uitkeringen van een (stakings)lijfrente uiterlijk op de 72-jarige leeftijd dienen in te gaan. Deze bepaling zou ervoor zorgen dat, indien een IB-ondernemer staakt na de 72-jarige leeftijd, hij geen gebruik meer kan maken van een stakingslijfrente, omdat deze niet meer voor de 72-jarige leeftijd kan ingaan.

De Belastingdienst heeft hiervoor echter een goedkeurend besluit afgegeven. Deze goedkeuring houdt in dat ook na de 72-jarige leeftijd een stakingslijfrente kan worden aangegaan, ondanks dat de uitkeringen eigenlijk voor de 72-jarige leeftijd dienen in te gaan. Voorwaarde is wel dat de stakingslijfrente op het moment van aangaan direct in moet gaan.

Bij verzekeraars en banken zou u wel kunnen stuiten op praktische moeilijkheden, bijvoorbeeld omdat hun computersystemen foutmeldingen geven bij iemand van 72 jaar of ouder. Vaak kan dit worden opgelost door ons het goedkeurend besluit aan de betreffende bank of verzekeraar te laten sturen, waarna zij handmatig alsnog voor het afsluiten van de stakingslijfrente kunnen zorgdragen. Deze praktische moeilijkheden kunnen ervoor zorgen dat een lijfrente bij een eigen B.V. of een eventuele opvolger de voorkeur kan hebben.

Van Oers is u graag van dienst bij de staking van uw ondernemersactiviteiten en het bedingen van een stakingslijfrente, ongeacht of dat nu voor of na de 72-jarige leeftijd is, en ongeacht of u de lijfrente bij een verzekeraar, bank, uw eigen B.V. of bij uw opvolger wilt onderbrengen.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

lenny blaakman
Lenny Blaakman | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.