Vanoers.nlDga en familiebedrijvenAfstorten bij een bank of verzekeraar van Oudedagsverplichting in eigen beheer

Afstorten bij een bank of verzekeraar van Oudedagsverplichting in eigen beheer 

Evenals het voorgaande artikel, gaat ook dit stuk over praktische aandachtspunten waar de adviespraktijk en de Belastingdienst tegenaan lopen, sinds de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer per 1 april 2017 is ingegaan.

Veel vragen rijzen er namelijk in de praktijk over de mogelijkheid om een voormalig pensioen in eigen beheer, dat is omgezet in een zogenaamde Oudedagsverplichting, eventueel af te kunnen storten in een bankspaar- of lijfrenteproduct.

In veel nieuwsberichten wordt namelijk gemeld dat dit enkel mogelijk is voor een Oudedagsverplichting, waarvan de uitkeringen nog niet zijn ingegaan. Indien de uitkeringen reeds zijn ingegaan, wat verplicht is vanaf twee maanden na het bereiken van de AOW-leeftijd, zou dit niet meer mogelijk zijn.

Inmiddels is duidelijk dat dit iets genuanceerder ligt. Indien u op het moment van omzetting in de Oudedagsverplichting meer dan twee maanden ouder bent dan uw AOW-leeftijd, en de Oudedagsverplichting in beginsel dus direct in zou moeten gaan, kunt u er voor kiezen om direct op het moment van omzetting de Oudedagsverplichting aan te wenden voor de verkrijging van een bankspaar- of lijfrenteproduct. In verband met de fiscale regels voor banksparen en lijfrenten is dit mogelijk tot uiterlijk het einde van het jaar waarin u de leeftijd van vijf jaar na uw AOW-leeftijd bereikt. Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst heeft dit inmiddels bevestigd middels een vraag- en antwoord op haar website: belastingdienstpensioensite.nl.

Door de hierboven genoemde eis om binnen twee maanden is het wel opletten geblazen op het moment dat wordt gekozen voor omzetting van het pensioen in eigen beheer in een Oudedagsverplichting, en dient er snel gehandeld te worden, indien het de bedoeling is om de Oudedagsverplichting direct af te storten bij een bank of verzekeraar.

Omzetting in een Oudedagsverplichting, gevolgd door afstorting in een bankspaar- of lijfrenteproduct, kan een voordelig alternatief zijn, bijvoorbeeld indien u een B.V. heeft zonder actieve onderneming en u deze B.V. na afwikkeling van het pensioen in eigen beheer wenst op te heffen. Indien de afkoop van pensioen in eigen beheer fiscaal een te nadelige optie is, kunt u ook voor de hierboven besproken variant van omzetting gevolgd door afstorting kiezen, om gebruik te kunnen maken van de mogelijk fiscaal voordeligere keuze van omzetting en daarnaast toch uw B.V. op te kunnen heffen.

Indien u nog vragen heeft over dit artikel of over de uitfasering van pensioen in eigen beheer in het algemeen, kunt u te allen tijde contact opnemen met uw pensioenadviseur van Van Oers.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

lenny blaakman
Lenny Blaakman | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.