Vanoers.nlDga en familiebedrijven10 tips voor de aangifte van de omzetbelasting

10 tips voor de aangifte van de omzetbelasting 

tips

De laatste belastingaangifte staat voor de deur. Waar moet u op letten en waar kunt u voordelen behalen? Lees de tien tips.

1. Kies het meest voordelige aangiftetijdvak

Het aangiftetijdvak voor de btw is doorgaans ‘kwartaalaangifte’. Als u structureel of gedurende een langere periode (bijvoorbeeld wegens nieuwbouw) btw terugkrijgt, dan kunt u een financieringsvoordeel behalen door de Belastingdienst te verzoeken om uitreiking van ‘maandaangiften’.

2. Word energieleverancier

Heeft u interesse in de aanschaf van zonnepanelen, dan levert dat een aantal financiële en fiscale voordelen op. Ook voor de btw! U wordt namelijk als particulier met zonnepanelen voor de btw aangemerkt als ondernemer. Voorts is het in dit verband mogelijk om ontheffing van uw administratieverplichtingen aan te vragen, zodat u geen aangiften btw meer hoeft in te dienen. Natuurlijk gaan uw energiekosten ook aanzienlijk omlaag omdat u zelf een deel van uw energie opwekt via de zonnepanelen.

3. Betaal brandstof boven € 100 voor de zakelijke auto niet contant

De ondernemer die een volwaardige btw-factuur ontvangt voor het tanken van brandstof, mag deze btw conform de wettelijke regels gewoon in aftrek brengen, ongeacht de betaalwijze. Dit geldt ook als het tankbedrag onder de € 100 is en de tankbon voldoet aan de eisen van een vereenvoudigde factuur. De ondernemer die geen volwaardige btw-factuur ontvangt voor tankbeurten boven de € 100, maar enkel een tankbon, mag de btw alleen in aftrek brengen als hij de brandstof betaalt met een zakelijke pinpas of creditcard.

4. Etiketteer uw auto op de voordeligste manier

Bij de aanschaf van een auto die zowel zakelijk als privé wordt gebruikt, mag voor de inkomstenbelasting én de omzetbelasting een afzonderlijke keuze gemaakt worden voor privé- of ondernemingsvermogen.

5. Zakelijk gebruik van uw woning

Heeft u als ZZP’er of ondernemer een woning die zowel zakelijk als privé wordt gebruikt en is de bouw vóór 1 januari 2011 begonnen? Dan kon u de woning voor de omzetbelasting als ondernemingsvermogen aanmerken en mocht u alle btw terugvragen. Vervolgens wordt in 10 jaar de btw op het privédeel terugbetaald.

Wanneer u nu een nieuwe woning zou kopen die zowel zakelijk als privé gebruikt wordt, mag alleen de btw op het zakelijke gedeelte teruggevraagd worden.

6. Vraag tijdig buitenlandse btw terug

Betaalt u buitenlandse btw? Met een teruggaafverzoek kunt u deze buitenlandse btw terugvragen. Verzoeken om teruggaaf van buitenlandse btw die in 2016 aan u in rekening is gebracht, moet uiterlijk op 30 september 2017 zijn ingediend. Vraag uw btw-adviseur naar de mogelijkheden.

7. De laatste btw-aangifte komt eraan! Waar moet u zoal op letten?

In de laatste aangifte btw van een jaar (4e kwartaal of de maand december) moet rekening gehouden worden met een (groot) aantal bijzondere regelingen in de omzetbelasting.

Indien van toepassing moet in de laatste aangifte btw over het jaar 2016 onder meer rekening gehouden worden met:

  • btw privégebruik auto;
  • privégebruik woning;
  • correcties in het kader van het Besluit Uitsluiting Aftrek omzetbelasting (BUA). Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kantineregeling;
  • overige correcties op de aftrek van voorbelasting betreffende verstrekkingen aan het personeel en relatiegeschenken;
  • herrekening of herziening van in eerdere jaren in aftrek gebrachte omzetbelasting op investeringsgoederen.

8. Corrigeer uw aangifte op de juiste manier

Het einde van het jaar is een goed moment om te controleren of u correcties moet doorvoeren (zoals hierboven opgesomd). Correcties van € 1.000 of meer moet u doorgeven via het formulier ‘Suppletie Omzetbelasting’. Correcties tot € 1.000 mag u verwerken in uw eerstvolgende aangifte omzetbelasting. U ontvangt dan geen naheffingsaanslag of afzonderlijke teruggaafbeschikking voor de correctie.

Let op! De correctiegrens van € 1.000 geldt niet voor correcties op de kleineondernemersregeling.

9. Verruiming begrip bouwterrein btw

Bent u als btw-ondernemer in het bezit van (potentiële) bouwkavels die onder de huidige wet niet als bouwterrein kunnen worden aangemerkt en levert u die vóór 1 januari 2017 aan een niet btw-plichtige afnemer (bijvoorbeeld een particulier), dan bespaart u 15%: er is 6% overdrachtsbelasting verschuldigd in plaats van 21% omzetbelasting. Vraag uw btw-adviseur naar de voorwaarden.

10. Heeft u al eens gedacht aan een fiscale eenheid btw?

Natuurlijke personen en rechtspersonen die financieel, economisch en organisatorisch nauw met elkaar zijn verbonden, mogen een fiscale eenheid voor de btw vormen. Men kan dan onderling leveringen en diensten verrichten zonder dat daarover btw moet worden berekend. De fiscale eenheid hoeft maar één btw-aangifte in te dienen (waardoor de te vorderen en te betalen btw-bedragen van de opgenomen vennootschappen met elkaar worden verrekend), maar hier kan naar keuze van worden afgeweken. Een belangrijk nadeel van de fiscale eenheid is dat alle opgenomen vennootschappen hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de btw-schulden van de fiscale eenheid.

U mag ook een fiscale eenheid aangaan met een topholding, ook al kwalificeert deze genoemde holding strikt genomen niet als btw-ondernemer. Het opnemen van een topholding in een fiscale eenheid btw is toegestaan, mits deze binnen het concern een sturende en beleidsbepalende functie vervult. Zo kan recht op aftrek van voorbelasting bij de topholding ontstaan.

Let op! De voorwaarden voor het vormen van een fiscale eenheid met een topholding zijn vastgelegd in de holdingresolutie van 18 februari 1991. De Hoge Raad heeft op 11 september 2015 beslist dat deze voorwaarden strikt moeten worden nageleefd.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

lenny blaakman
Lenny Blaakman | Manager fiscaal
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.