Vanoers.nlBouw en vastgoedDigitalisatie in de bouw biedt een zee aan kansen, maar heeft u ook nagedacht over cyberrisico’s die op de loer liggen?

Digitalisatie in de bouw biedt een zee aan kansen, maar heeft u ook nagedacht over cyberrisico’s die op de loer liggen? 

IT

De bouwsector is door digitalisatie volop in verandering. Innovaties in de bouwsector gaan de toekomst bepalen. Wie nu als eerste belangrijke innovaties gaat toepassen, zal straks behoren tot één van de voorlopers in de bouwsector. Met nieuwe technologieën heeft u de mogelijkheid om het bouwproces efficiënter, goedkoper en duurzamer in te richten, mede hierdoor kunt u zich onderscheiden van de concurrentie.

Digitalisatie biedt u dus een hoop kansen, maar er liggen ook gevaren op de loer. Cybercriminelen kunnen door digitalisatie meer mogelijkheden krijgen om uw bedrijf digitaal binnen te dringen. U zal dus ook goed na moeten denken over het verlagen van dit risico, zodat u schade aan uw bedrijf kan voorkomen en u optimaal kan genieten van de voordelen van digitalisatie in de bouwsector.

Kansen voor de bouw

In het sectorrapport bouwen met bytes van de ABN AMRO zijn er een vijftal kansen gedefinieerd die binnen de bouwsector de toekomst gaan bepalen en waarmee u zich zou kunnen onderscheiden van de concurrentie. Hieronder vindt u een opsomming van deze kansen.

Robotisering

Robots zullen een belangrijke rol gaan spelen op de bouwplaats. Het bouwproces wordt hierdoor goedkoper, daarnaast wordt het werk veiliger en efficiënter uitgevoerd.

Drones

Drones zijn goede middelen om moeilijk bereikbare plekken te controleren, zoals een brug of liftschacht. Daarnaast kunnen ze ingezet worden als controleur, door BIM-tekeningen te vergelijken met wat er op de bouwplaats wordt gerealiseerd kan de drone tijdig een melding geven als er iets niet klopt.

BIM

BIM staat voor bouwwerk informatie model. Voordeel hiervan is dat er beter in het proces wordt samengewerkt en de faalkosten aanzienlijk worden teruggebracht.

VR en AR

Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) bieden de mogelijkheid om de tekeningen van een BIM-model in 3D te weergeven. Op deze manier kunnen uitvoerders een blik werpen op een virtuele bouwplaats en beter anticiperen op de aanpak van een project. Daarnaast is het ook mogelijk voor kopers virtueel rond te lopen in hun toekomstige woning en hierdoor betere beslissingen kunnen maken.

IoT

Internet of Things (IoT) kan binnen de bouw gebruikt worden door sensoren te plaatsen in gebouwen. Deze sensoren kunnen bijvoorbeeld luchtvervuiling meten, het klimaat reguleren en kunnen zij een melding geven wanneer een onderdeel vervangen moet worden of dat er onderhoud nodig is. Daarnaast kunnen bouwdelen uitgerust worden met chips zodat deze gevolgd kunnen worden en zo op het juiste moment op de bouwplaats arriveren.

Gevaren op de loer

Digitalisatie biedt veel kansen, maar er zit ook een keerzijde aan. Het is niet de vraag of een organisatie te maken krijgt met een cyberincident, maar wanneer? Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft onderzocht en geconcludeerd dat de kans op brand 1 op 8000 is, de kans op inbraak 1 op 250 is en de kans op een cyberincident maar liefst 1 op 9 is. Dit kan o.a. leiden tot het verlies van vertrouwelijke gegevens, onbeschikbaarheid van kritieke systemen of direct financieel verlies.
U kunt uw organisatie digitaal weerbaar maken door het inzichtelijk maken van de zwakke plekken binnen uw organisatie. Hierdoor bent u in staat om maatregelen te treffen om de cyberrisico’s te minimaliseren tot een acceptabel niveau.

Breng uw cyberrisico’s in kaart

Wilt u zonder zorgen kunnen profiteren van deze kansen en u onderscheiden van uw concurrentie? Laat Van Oers IT & Cybersecurity uw cyberrisico’s in kaart brengen door middel van een Cybersecurity assessment. Aan de hand van interviews, document reviews en vragenlijsten, inventariseren we de huidige situatie rondom cybersecurity, gevoelige informatie en kritische infrastructuren. Door uw organisatie en de bijbehorende processen op een gestructureerde manier te doorgronden, leveren wij u een duidelijk en accuraat inzicht in uw huidige beheersing van informatiebeveiliging. Met deze resultaten heeft u een goed vertrekpunt voor het bouwen van een efficiëntere, maar vooral ook effectievere cybersecuritystrategie.

Wat komt er uit het assessment?

  • Een volwassenheidsscore voor uw volledige organisatie die aantoont hoe adequaat uw cyberverdediging is.
  • Een duidelijk overzicht van deze score op het gebied van business functies (mensen, processen en technologie) en securitygebieden (preventie, detectie en response).
  • Concrete actiepunten, aanbevelingen en duidelijke prioriteiten met het doel het cybervolwassenheidsniveau van uw organisatie verder te verhogen.
  • Een samenvatting voor uw management die hen in staat stelt betere project- en investeringsbeslissingen te nemen.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

michael van der schans
Michael van der Schans | Accountant
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.