Vanoers.nlAgroVrijstelling zoogkoeienhouderij

Vrijstelling zoogkoeienhouderij 

bruine koe

Heeft u een zoogkoeienhouderij en heeft u jongvee dat een kalf krijgt? Dan kunt u, indien u aan de voorwaarden voldoet, de vrijstelling zoogkoeienhouderij aanvragen. U heeft hiervoor de tijd tot en met 6 november 2018 indien u fosfaatrechten heeft ontvangen. Heeft u geen fosfaatrechten ontvangen, dan kunt u zich aanmelden tot en met 1 december 2018. Als u gebruik maakt van de vrijstelling, houdt dit in dat de door u ontvangen fosfaatrechten vervallen.

Welke rechten vervallen indien u zich aanmeldt voor de vrijstelling?

Als u zich aanmeldt voor de vrijstelling zoogkoeienhouderij dan vervallen alle fosfaatrechten die u heeft ontvangen. Dit geldt overigens niet alleen voor de fosfaatrechten die uw huidige onderneming heeft ontvangen maar ook voor de fosfaatrechten die toegekend zijn aan een onderneming waarvan u de afgelopen 3 jaar bestuurder bent geweest.

Fosfaatrechten die u aangekocht heeft, vervallen niet

Heeft u de toegekende rechten (voor een deel) verkocht, dan dient u eerst hetzelfde aantal rechten terug te kopen voordat u gebruik kunt maken van de vrijstelling.

Aan welke voorwaarden moet u voldoen?

Om aan te kunnen melden voor de vrijstelling zoogkoeienhouderij dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen.

  • U meldt zich aan voor de vrijstelling uiterlijk 6 november 2018 indien er aan fosfaatrechten zijn toegekend of uiterlijk 1 december 2018 indien u geen fosfaatrechten heeft ontvangen.
  • U geeft door dat de ontvangen fosfaatrechten mogen vervallen
  • Indien u in de periode 1 januari 2015 (bij vrijstelling 2019, 1 januari 2016) tot en met heden bestuurder bent geweest van een ander bedrijf waaraan fosfaatrechten zijn toegekend, geeft u door dat ook van dat bedrijf de fosfaatrechten mogen vervallen

Vanaf het moment dat u gebruikt maakt van de vrijstelling dient u zich aan de volgende voorwaarden te houden:

  • U houdt geen jongvee voor de melkveehouderij, melkkoeien of kalfkoeien meer op uw bedrijf.
  • U schaart geen vrouwelijke runderen in of uit van of naar bedrijven die niet vrijgesteld zijn.
  • U zorgt ervoor dat vrouwelijke runderen die u van uw bedrijf afvoert na die tijd niet gehouden worden op een melkveebedrijf.
  • U draagt geen fosfaatrechten meer over naar een andere landbouwer.

Blijkt achteraf dat u in een bepaald jaar niet aan alle voorwaarden heeft voldaan, dan geldt de vrijstelling voor dat jaar niet en had u voor dat jaar fosfaatrechten nodig voor al het aanwezige vrouwelijke jongvee.

Wel of niet aanmelden voor de vrijstelling zoogkoeienhouderij

De beslissing of je je aanmeldt voor de vrijstelling zoogkoeienhouderij is afhankelijk van meerdere factoren.

Als je bijvoorbeeld voldoende fosfaatrechten toegewezen hebt gekregen voor het op uw bedrijf aanwezige vrouwelijk jongvee en bent u niet van plan uw onderneming verder uit te breiden of denkt u eraan om u onderneming op korte termijn te staken, dan is het wellicht juist verstandig om geen gebruik te maken van de vrijstelling.

Daarnaast kan het voor een zoogkoeienhouder grote gevolgen hebben als een vrouwelijk rund op een melkveebedrijf terecht komt. Dan heeft de zoogkoeienhouder zich niet gehouden aan de voorwaarden en had hij dus fosfaatrechten moeten hebben. Het maakt hierbij niet uit of het een melkveebedrijf in Nederland of in het buitenland betreft.

Theoretisch kan dit opgelost worden door een kettingbeding op te nemen in de koopovereenkomst, zodat met opeenvolgende kopers steeds opnieuw wordt overeengekomen dat het vrouwelijk rund niet op een melkveebedrijf wordt gehouden. In de praktijk zal dit tot gevolg hebben dat, indien je geen risico wil lopen, je al het vrouwelijk vee rechtstreeks voor de slacht aanbiedt.

Conclusie:

Denk goed na voordat je je aanmeldt voor de vrijstelling en laat je goed adviseren. Een aanmelding kan u veel geld kosten.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.