Vanoers.nlAgroSectorrapport Boomkwekerij najaar 2020

Sectorrapport Boomkwekerij najaar 2020 

Sectorrapport najaar 2020

Van Oers Agro presenteert de sectorupdate ‘Boomkwekerij‘ over het najaar van 2020. Hierin geven we de ontwikkelingen in de sector aan, opgetekend op basis van de omzet- en exportontwikkeling,  de arbeidskosten, en de kritische opbrengstprijs. Ook wordt de EBITDA in beeld gebracht en spreken we onze verwachtingen uit over het komende seizoen.

Belangrijkste bevindingen

Arno Zagers, directeur van Van Oers Agro, licht de belangrijkste bevindingen toe: “Ondanks de voorzichtige verwachtingen, blijkt het afgelopen najaar opnieuw een hoogtepunt te zijn geweest in de branche. Als gevolg van prijsstijgingen en schaarste laten de boomkwekerijbedrijven over de hele lijn goede cijfers gezien. Dit wordt mede veroorzaakt door een voorschot op de Brexit en een inhaalslag van de COVID-19 crisis.”  

De verwachtingen voor het voorjaar zijn voorzichtig: “De grote vraag is wat het voorjaar gaat brengen. De beschikbare hoeveelheid planten is door het goede najaar kleiner waardoor in het voorjaar diverse bedrijven leeg verkocht zullen raken. De onderhandelingspositie is als gevolg van schaarste goed maar voor de naamsbekendheid blijft het van belang om oog te hebben op de kwaliteit.”

Algemene terugblik

In de zomer van 2020 waren de verwachtingen voor het najaar voorzichtig. Deze voorzichtigheid werd met name veroorzaakt door de onzekerheden omtrent de coronacrisis. De impact hiervan blijkt, evenals in het voorjaar, klein. Over de hele lijn zijn de geluiden dan ook positief.

Het afgelopen najaar kende een lange rooiperiode. Het weer heeft voor weinig tot geen belemmeringen gezorgd. Hierdoor is de afzet van boomkwekerijproducten goed doorgelopen. Het resultaat hiervan is in de omzetcijfers ook terug te zien. Daaraan liggen twee belangrijke redenen ten grondslag: coronacrisis en de Brexit.

Coronacrisis

Na de eerst golf van de coronacrisis in het voorjaar, ontstond er een grote vraag naar boomkwekerijproducten. In het voorjaar was een dip zichtbaar als gevolg van de diverse maatregelen en lockdowns van exportlanden. Ondanks dat de coronamaatregelen in het najaar zijn doorgezet, heeft de handel van boom-kwekerijproducten weinig belemmeringen gekend. Werken in de tuin is populairder geworden bij de consument wat een positief effect heeft voor de handel van containerteeltproducten. Doordat groen in de samenleving steeds belangrijker wordt, denk aan de 37.000 hectare die alleen al in Nederland aangeplant moet worden en aan bijvoorbeeld klimaatadaptieve steden, ontstaat voor de bos- en haagplantsoen bedrijven een groeikans. Dit biedt een goed toekomstperspectief voor de boomkwekerijbedrijven. We komen uit een periode van overproductie, nu kunnen we ons opmaken voor een langere periode van schaarste.

Brexit

Daarnaast is de invloed zichtbaar van de pre-Brexitperiode. Doordat de nieuwe regels vanaf 1 januari 2021 zijn ingegaan en er lang onduidelijkheid was over wat de invloed op de handel zou zijn, is de export naar Engeland in het najaar fors hoger geweest. We zien een toename van meer dan 50% ten opzichte van het najaar 2019. Door bovenstaande redenen zijn de boomkwekerijproducten in het najaar schaars gebleven. Deze schaarste heeft gezorgd voor betere prijzen en betere onderhandelingsruimte. Mede hierdoor is bij de kwekers opnieuw meer ruimte ontstaan.

Meer informatie

Indien u naar aanleiding van deze publicatie nog vragen heeft kunt u contact opnemen met Arno Zagers of Theunis Mulders per mail agro@vanoers.nl of via 076-5978800.

Theunis Mulders
Theunis Mulders
Manager Agro
Contact
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arno Zagers
Arno Zagers | Directielid Agro
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.