Vanoers.nlAgroOndernemingen in zowel de inkomstenbelasting als in de vennootschapsbelasting hoger belast in 2023

Ondernemingen in zowel de inkomstenbelasting als in de vennootschapsbelasting hoger belast in 2023  

ondernemers in zowel de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting zwaarder belast in 2023

Op Prinsjesdag zijn onder andere de Belastingplannen voor 2023 bekend gemaakt. De ondernemers zullen zowel in de inkomstenbelasting als in de vennootschapsbelasting vanaf 2023 te maken krijgen met een hogere belastingdruk.

Wijzigingen inkomstenbelasting

In de inkomstenbelasting zal de fiscale oudedagsreserve zoals bekend worden uitgefaseerd, doteren is vanaf 2023 niet meer mogelijk. Ook de middelingsregeling komt te vervallen, wel met een overgangsrecht waardoor het tijdvak 2022, 2023 en 2024 het laatste tijdvak is waarover kan worden gemiddeld. Als laatste wordt de zelfstandigenaftrek versneld afgebouwd ten opzichte van de eerdere plannen. Hier tegenover staat wel dat de arbeidskorting zal worden verhoogd en dat de hoogste schijf van de inkomstenbelasting pas van toepassing zal zijn bij een inkomen van € 73.031.

Wijzigingen vennootschapsbelasting

Voor de ondernemers in de vennootschapsbelasting zijn er ook wijzigingen, want het doelmatigheidspercentage van het gebruikelijk loon gaat naar 15% in plaats van 25%, dga’s kunnen hierdoor geconfronteerd worden met een hoger salaris uit hun bv. Belangrijker is nog dat de laagste schijf van de vennootschapsbelasting op € 200.000 wordt gesteld en dat de heffing hierop omhoog gaat naar 19%. Wanneer er winsten naar privé worden uitgekeerd dan is er vanaf 2023 tot een uitkering van € 67.000 een tarief van 24,5% van toepassing. Daarboven geldt een tarief van 31%.

Al met al zijn er veel plannen die ondernemers kunnen doen twijfelen of hun huidige rechtsvorm en structuur nog passend is. Uiteraard kunnen al die plannen worden doorgerekend en kunnen er dus op tijd de juiste keuzes worden gemaakt. Een totaaloverzicht van de wijzigingen kunt u terugvinden op onze Prinsjesdagpagina.

Meer informatie

Heeft vragen naar aanleiding van dit artikel? Dan kunt u contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Arjan van Dongen
Arjan van Dongen
Relatiebeheerder
  • icon
Arjan van Dongen
Arjan van Dongen
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Arno Zagers
Arno Zagers | Directeur accountancy
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!