Vanoers.nlAgroMilieulijst 2019

Milieulijst 2019 

procent teken

Op de milieulijst staan investeringen waarvan de overheid stelt dat ze bijdragen aan een beter milieu. De milieu-investeringsaftrek (MIA) kent percentages van 13,5% tot 36%.

Daarnaast is op een aantal bedrijfsmiddelen ook vrije (willekeurige) afschrijving (Vamil) mogelijk tot 75% van het afschrijfbaar bedrag. Per investering is bepaald welke Mia-aftrek en/of Vamil mogelijk is. Aan de hand van de letter voor de code kunt u de aftrekmogelijkheid bepalen.

A = 27% MIA + 75% Vamil
B = 13,5% MIA + 75% Vamil
C = alleen 75% Vamil
D = alleen 27% MIA
E = alleen 13,5% MIA
F = 36% MIA + 75% Vamil
G = alleen 36% MIA

Elektrische auto’s

De stimuleringsmaatregelen voor volledig elektrische auto’s worden in 2019 weer wat versoberd. In 2018 kwam maximaal 50.000 euro van het investeringsbedrag in aanmerking voor 36% MIA. In 2019 is dat beperkt tot 40.000 euro en een aftrek van 27% MIA

Duurzame stallen

De eisen aan duurzame stallen zijn vastgelegd in de Maatlat Duurzame Veehouderij en worden regelmatig aangepast. De fiscale voordelen zijn ten opzichte van 2018 gelijk gebleven. Een duurzame melkvee- of pluimveestal komt in aanmerking voor 27% MIA en Vamil voor 5000 euro per dierplaats. De duurzame melkveestal met weidegang wordt gestimuleerd met  36% MIA en Vamil.

Stellingen voor (aardbeien)teelt

De omschrijving voor het teeltsysteem voor vollegrondsgewassen in de open lucht is iets aangepast. Voorheen was het criterium dat het om gewassen moest gaan die normaliter in de volle grond geteeld zouden worden. In 2019 wordt gesproken over gewassen waarvan het gangbaar is dat deze in de volle grond geteeld worden. Ook binnen deze definitie past de aardbeienteelt  op stellingen.

Milieuvriendelijke machines

In 2018 werden geluidsarme tractoren, kranen en shovels nog deels fiscaal gestimuleerd. Deze code is in 2019 verdwenen, hiervoor zijn aparte codes in de plaats gekomen, betreffende elektrisch aangedreven machines, hybride aangedreven machines en machines met biologische hydrauliekolie. Geluidarme trekkers staan niet meer op de Mia-Vamil lijst.  De merken en types die in aanmerking komen, verschijnen op zgn. positieve lijsten. Deze zijn voor 2019 nog niet gepubliceerd.

Ook op de lijst…

Naast bovenstaande investeringen staan er nog bijna 300 bedrijfsmiddelen op de milieulijst. Denk bijvoorbeeld aan de low-NOx-branders, hagelnetten voor de fruitteelt, de autonome mestverzamelrobot, bandenspanningregelsysteem, brede banden in combinatie met een luchtdrukwisselsysteem, landschapselementen voor verbetering van de bijenpopulatie en een filterinstallatie voor hout- en pelletstook. Bekijk alle mogelijkheden in de milieulijst 2019.

Aanvragen?

Belangrijk is dat u binnen 3 maanden na het aangaan van verplichtingen/ kopen (niet moment van leveren!) van de investeringen de aanvraag hebt ingediend.
Voor nadere informatie over de regeling en het aanvragen van de Mia-Vamil kunt u contact opnemen met uw relatiebeheerder.

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.