Vanoers.nlAgroLandbouwers en de landbouwregeling

Landbouwers en de landbouwregeling 

Mesten

Per 1 januari 2018 vervalt de landbouwregeling. Dat houdt in dat alle agrarische ondernemers die nu nog geen BTW-administratie voeren verplicht per die datum ‘in de BTW’ zullen gaan. Of dat zij zich moeten melden bij de belastingdienst, of dat de belastingdienst zelf ondernemers aanschrijft is op dit moment nog niet bekend.

Aangifteplicht en –tijdvak

De verwachting is dat alle ondernemers een kwartaalaangifte uitgereikt zullen krijgen. Dat houdt in dat u vier maal per jaar een aangifte omzetbelasting moet indienen, telkens in de maand na afloop van het kwartaal. Heeft u ook aan buitenlandse afnemers gefactureerd en de BTW verlegd? Dan moet u ook een aangifte intracommunautaire prestaties (ICP) indienen. Op verzoek is het tijdvak onder voorwaarden te wijzigen naar een jaaraangifte.

Over uw verkopen betaalt u BTW, over u aankopen kunt u BTW terugvragen. Het saldo tussen die twee bedragen geeft u aan in uw kwartaalaangifte en draagt u af of vraagt u terug. Het is mogelijk dat u drie kwartalen terugkrijgt en het vierde kwartaal moet betalen, of elke andere variant. Binnen het jaar verrekenen is niet toegestaan.

Factureringsplicht en factuurvereisten

Anders dan landbouwregelaars moeten BTW-ondernemers voldoen aan de BTW-factureringseisen. Er moet een factuur uitgereikt worden waarop onder meer uw adres- en kvk-gegevens staan, waarop de gegevens van de afnemer staan en waarop duidelijk per product wordt opgesomd wat er geleverd is, wat de eenheidsprijs is, het aantal, de totaalprijs, het BTW-bedrag en het factuurbedrag.

Als u afspraken maakt met uw afnemer dan mag deze ook uw factuur opstellen, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt bij afzetcooperaties en veilingen.

Kleine ondernemersregeling

Bent u op jaarbasis per saldo minder dan 1.345 euro aan BTW verschuldigd?  Dan mag u een beroep doen om de Kleine ondernemersregeling (KOR). Betaalt u per saldo meer dan 1.345 euro maar minder dan 1.883 euro per jaar? Dan krijgt u een gedeeltelijke vermindering. Deze dient u wel zelf aan te vragen in de aangifte over het vierde kwartaal.

Heeft u momenteel meerdere BTW-nummers waarvan u de KOR nu al toepast? Let dan op, bij de afschaffing van de landbouwregeling zullen die activiteiten meegenomen moeten worden in uw KOR-berekening. Het kan dus zomaar zijn dat u nu niet meer van de KOR gebruik kunt maken.

Ontheffing administratieve verplichtingen

Wanneer u structureel minder dan 1.345 euro aan BTW moet betalen op jaarbasis dan kunt u de belastingdienst verzoeken om ontheffing. U hoeft dan geen BTW-administratie bij te houden en geen aangiften in te dienen. U mag dan geen BTW op uw facturen vermelden, en deze ook niet terugvragen.

Herziening

Vanaf het moment dat u opteert voor de BTW-regeling (‘in de BTW gaat’) bent u BTW verschuldigd over uw verkopen en heeft u recht op teruggaaf BTW op uw zakelijke uitgaven. U mag echter ook een gedeelte van de BTW op recente investeringen terugvragen. Voor onroerende zaken geldt een terugvraagtermijn van tien jaar, voor roerende zaken een termijn van vijf jaar. Heeft u drie jaar geleden een tractor gekocht in de landbouwregeling en gebruikt u de tractor nu nog voor uw bedrijf dan mag u bij het opteren voor de BTW-regeling nog 2/5e van de BTW die u destijds heeft betaald terugvragen.

Normaal gesproken mag u dit dan in een aantal jaren terugvragen, door de overgangsregeling bij afschaf landbouwregeling mag u alles in de eerste aangifte van 2018 ineens terugvragen.

Zakendoen met het buitenland

Stuurt uw Belgische loonwerker u een factuur met Belgische BTW? Dan kunt u uw BTW-nummer aan hem verstrekken en mag de loonwerker de BTW naar u verleggen. U geeft deze dan op in uw Nederlandse aangifte, zodat het per saldo nul is.

Levert u zelf goederen naar het buitenland dan mag u de BTW naar uw afnemer verleggen, mits u zijn BTW-nummer op uw factuur plaatst. De grensoverschrijdende BTW kent nogal wat uitzonderingen en drempelbedragen, raadpleeg altijd even uw adviseur.

Hoe nu verder tot 31 december?

U heeft de keuze om nog voor 31 december te opteren voor de BTW-regeling. Dat kan interessant zijn als u vier jaar geleden een grote investering in roerende zaken of negen jaar geleden een investering in gebouwen heeft gedaan. Het wachten tot 1 januari 2018 zou dan betekenen dat u een jaar van de herziening moet missen. Een andere reden om al vervroegd te opteren is als u op korte termijn een investering in gebruik neemt. Ook dan zal dit 1/5e of 1/10e van de btw op kunnen leveren. Maak dus tijdig uw herzieningsberekening.

U kunt ook uw (des)investeringen plannen. Ruilt u een tractor in, dan kan het interessant zijn om uw tractor te verkopen in de landbouwregeling en uw nieuwe in de BTW-regeling te laten komen.

Stel alvast een factuursjabloon op en informeer uw buitenlandse leveranciers dat ze de BTW naar u kunnen verleggen. Pas uw facturatieprogramma en boekhoudpakket aan.

Meer weten?

Er moet nog veel geregeld worden voordat alle ondernemers klaar zijn voor de BTW-regeling. Daarnaast is elke situatie uniek en kan het beste advies voor vergelijkbare bedrijven toch anders zijn. Op lange termijn is de landbouwregeling voor de meeste landbouwregelaars nadelig, op korte termijn kunt u vaak nog wat voordeel behalen.

Zorg dat u klaar bent voor de BTW-regeling. En komt u er zelf niet aan uit? Wij helpen u graag!

  • icon

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Altijd up-to-date blijven met Van Oers

Schrijf u meteen in voor de Van Oers nieuwsbrief.
Schrijf u in
  • Ik ga akkoord met de privacyverklaring.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Theunis Mulders
Theunis Mulders | Directeur
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Vul het contactformulier in of laat een terugbelverzoek achter.