Vanoers.nlAgroJubelton verdwijnt al per 1 januari 2023

Jubelton verdwijnt al per 1 januari 2023 

Jubelton verdwijnt

Nadat we u eerder al wezen op het feit dat de zogenaamde jubelton (de verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning) vanaf 2024 zou worden afgeschaft, is de realiteit inmiddels al ingehaald door een kabinetsbesluit. De schenkingsvrijstelling wordt namelijk per 1 januari 2023 al verlaagd naar een bedrag van € 27.231. Per 1 januari 2024 wordt de jubelton dan vervolgens volledig afgeschaft. In tegenstelling tot ons eerdere bericht wordt dus 2022 het laatste jaar waarin de vrijstelling kan worden benut voor het bedrag van € 106.671.

Naar voren halen

Volgens de huidige regeling is er echter ook nog de mogelijkheid om een schenking “naar voren” te halen. Wanneer de vrijstelling wordt gebruikt dan moet het bedrag namelijk uiterlijk in het tweede jaar na schenking zijn besteed aan de eigen woning. Bij gebruikmaking van de vrijstelling in 2022 moet hierdoor dus uiterlijk in 2024 het bedrag besteed zijn aan de aanschaf van een woning, een verbouwing of de aflossing op de hypotheekschuld. Als de (klein)kinderen in 2022 het bedrag nog niet kunnen besteden aan de eigen woning, maar wel in 2023 of 2024, kan dus ook nog gebruik gemaakt worden van de vrijstelling. Dit onder de voorwaarde dat de leeftijd van de kinderen op het moment van schenken lager is dan 40 jaar.

Schenkingsvrijstelling

Als de schenking niet volledig is besteed aan de eigen woning, dan geldt voor dat deel de schenkingsvrijstelling niet en zal deze alsnog belast worden door de Belastingdienst. Tot een bedrag van € 27.231 is de schenking echter ook onbelast wanneer dit bedrag niet aan de eigen woning wordt besteed. Belastingheffing over de schenking kan voorkomen worden door het opnemen van een ontbindende voorwaarde in een schenkingsovereenkomst. Daarin wordt opgenomen dat de schenking wordt teruggenomen voor zoverre deze niet is besteed voor de eigen woning. Heeft u het voornemen om dit jaar of de komende jaren te schenken voor de eigen woning of verwacht u een schenking te krijgen? Neem dan tijdig contact met ons op zodat we de mogelijkheden kunnen beoordelen.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Arjan van Dongen
Arjan van Dongen
Relatiebeheerder
  • icon
Arjan van Dongen
Arjan van Dongen
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiële positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Arjan van Dongen
Arjan van Dongen | Relatiebeheerder
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!