Vanoers.nlAgroHoge Raad accepteert dubbele belasting ondernemers zonder FOR

Hoge Raad accepteert dubbele belasting ondernemers zonder FOR 

Dubbele belasting ondernemers zonder for

Wanneer u uw onderneming staakt dan kunt u uw stakingswinst (deels) omzetten in een stakingslijfrente. Als gevolg hiervan blijft deze stakingswinst voor de inkomstenbelasting onbelast tot het moment waarop de lijfrente begint met uitkeren. De Hoge Raad heeft recent een uitspraak gedaan waaruit blijkt dat de dubbele belasting van de stakingswinst en de lijfrente voor de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet wel in stand blijft.

Uitspraak Hoge Raad

De Hoge Raad oordeelt namelijk dat de ongelijke behandeling van ondernemers die geen oudedagsvoorziening opbouwen via de fiscale oudedagsreserve, niet discriminerend is. Vanwege de uitvoerbaarheid van de wetgeving is er door de wetgever namelijk uitdrukkelijk van afgezien om voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet rekening te houden met draagkracht verminderende factoren.

Dit heeft tot gevolg dat wanneer een ondernemer een stakingslijfrente afstort voor de stakingswinst van de onderneming (het verschil tussen de werkelijke en de boekwaarde), deze stakingslijfrente niet in mindering kan brengen op het bijdrage inkomen voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Wanneer een ondernemer een fiscale oudedagsreserve om wil zetten in een stakingslijfrente dan mag dit wel in mindering worden gebracht op hetzelfde bijdrage inkomen. Doordat de uitkering uit de stakingslijfrente ook is belast met dezelfde inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet is de inleg op een stakingslijfrente voor de stakingswinst dus dubbel belast.

Advocaat-generaal Wattel concludeerden ook een dubbele belasting en stelde voor dat de stakingslijfrente voor de stakingswinst ook in mindering mocht worden gebracht op het bijdrage inkomen. Helaas is de Hoge Raad hier nu niet in meegegaan.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Agro afdeling of bel met uw relatiebeheerder. U kunt contact opnemen via onderstaande button of per mail: agro@vanoers.nl.

Arjan van Dongen
Arjan van Dongen
Relatiebeheerder
  • icon
Arjan van Dongen
Arjan van Dongen
Van Oers Agro

Bent u op zoek naar een agrarisch adviseur?

Van Oers Agro ondersteunt u om het optimale uit uw agrarische onderneming te halen. Wij zijn uw agrarisch adviseur die zelf uit de sector komt, geven u deskundig advies op maat en actueel inzicht in de financiƫle positie van uw bedrijf.
Meer informatie
Agroflits week 46

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Arjan van Dongen
Arjan van Dongen | Relatiebeheerder
Wilt u meer informatie over dit onderwerp?
Neem contact op met onze specialisten via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer. Zij helpen u graag verder!